Apocalipsa 18

18:2 A CAZUT BABILONUL CEL MARE. In cap.18, Babilonul cel mare este prezentat mai intai sub aspectul lui comercial si politic. (1) Unii cred ca Babilonul reprezinta aici un oras sau o natiune care intruchipeaza aspectele pacatoase ale orasului descris in capitol. (2) Altii cred ca reprezinta intregul sistem mondial nelegiuit adus sub stapanirea lui anticrist. Aici, sistemul lui comercial este distrus; in capitolul 19 sistemul politic este judecat de Dumnezeu, la sfarsitul necazului (19:17-21; Is.13:1-11).

18:4 IESITI DIN MIJLOCUL EI, POPORUL MEU. Aceasta este chemarea profetica a lui Dumnezeu catre ultima generatie de credinciosi, sa iasa din Babilonul cel mare (v.2) pentru ca aceia din poporul lui Dumnezeu care raman in sistemul pacatos vor deveni inevitabil “partasi la pacatele ei” si deci “loviti cu urgiile ei”. Chemarea de a fi despartiti de lume si de institutiile religioase false a fost un aspect esential al izbavirii de-a lungul istoriei mantuirii (Is.52:11; Ier.51:45; 1Cor.11:32).

18:7 S-A SLAVIT PE SINE INSUSI … S-A DESFATAT IN RISIPA. Suferinta si nenorocirea care vor veni asupra Babilonului comercial vor fi proportionale cu auto-slavirea ei si cu viata de desfatare pe care a dus-o. Cei bogati, puternici si fara scrupule, care l-au respins pe Dumnezeu si au acumulat bogatie, vatamand pe ceilalti, vor fi deposedati de bogatia lor intr-o zi (v.8; Iacov 5:1-6).

18:9 IMPARATII O VOR PLANGE. Toti aceia al caror principal interes au fost banii, luxul si satisfacerea placerii vor plange si se vor jeli pentru ca dumnezeul vietii lor este distrus. Ei nu mai pot sa profite, pentru ca marile lor bogatii s-au dus (Iacov 5:1-9). Dumnezeu arata clar aici ura Sa impotriva afacerilor si guvernarilor care sunt intemeiate pe lacomie si putere opresiva. El Se impotriveste celor care cauta bogatii, pozitii inalte si placeri, in locul valorilor smerite ale Domnului Isus Hristos. Aceia care traiesc in lux egoist si placere vor fi doborati de mania lui Dumnezeu.

18:20 BUCURA-TE DE EA. Tot ceea ce este sfant in cer si pe pamant se bucura de dreapta judecata a lui Dumnezeu asupra marelui sistem satanic al raului, cu toate manifestarile sale rele, placeri pacatoase, desfatare, egoism, guvernare si comert nelegiuit. Sarbatoarea exuberanta a sfintilor din cer, descrisa in 19:1-10, este proportionala cu amaraciunea lor actuala, in fata biruintei raului in aceasta lume. Semnul unui adevarat copil al lui Dumnezeu este suferinta sa pricinuita de conduita imorala din jurul lui. El va fi chinuit zi de zi de faptele ticaloase pe care le vede si despre care aude (2Petru 2:7-8). Totusi, el este asigurat de Dumnezeu ca in viitor se va bucura de biruinta neprihanirii.

18:21 BABILONUL … NU VA MAI FI GASIT. Un inger vesteste prabusirea finala a Babilonului politic. Anticrist si sistemul lui mondial nelegiuit vor fi nimiciti in intregime, in “razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic”, cand Hristos revine pe pamant (14:8; 16:14,16; 19:11-21; Dan 5).

Astazi va propun sa ascultati predica: “Intrarea in Imparatie” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/93880/42-intrarea-in-imparatie

Advertisements
Published in: on December 27, 2012 at 7:09 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/12/27/apocalipsa-18/trackback/

%d bloggers like this: