1Ioan 2

2:2 JERTFA DE ISPASIRE. “Jertfa de ispasire” inseamna ca Domnul Isus S-a dat pe Sine ca jertfa pentru pacatele noastre si a satisfacut judecata dreapta a lui Dumnezeu impotriva pacatului. Iertarea este acum oferita oricui din lume si este primita de aceia care se intorc la Hristos, in pocainta si credinta (4:9,14; Ioan 1:29; 3:16; 5:24).

2:4 NU PAZESTE PORUNCILE LUI. Ioan a luptat impotriva intelegerii gresite a doctrinei harului si mantuirii. El s-a opus invatatorilor antinomieni care invatau ca lepadarea de viata pacatoasa este optionala pentru credinciosi. (1) Ei declarau ca cineva poate pretinde cu indreptatire ca Il “cunoaste” pe Dumnezeu, intr-o relatie de mantuire, si, in acelasi timp, sa fie indiferent fata de poruncile si voia lui Dumnezeu, nerespectandu-le (Ioan 17:3). (2) Despre cei care aveau o astfel de pretentie, Ioan declara ca sunt mincinosi si nu au adevarul lui Dumnezeu in ei. Incercarea de a te justifica prin credinta in Hristos, fara un angajament de a-L urma, este sortita esecului.

2:18 MULTI ANTICRISTI. Un anticrist sau un fals Hristos va veni catre sfarsitul acestei lumi sa domneasca asupra lumii si sa conduca o mare razvratire impotriva lui Hristos si impotriva credintei Noului Testament. Totusi, Ioan spune ca “multi anticristi” au intrat deja in Biserica. Acestia sunt asa-zisii credinciosi, care iubesc lumea si placerile pacatoase si deformeaza Evanghelia si mesajul crucii, situandu-se astfel impotriva lui Hristos si a neprihanirii Lui.

2:20 O UNGERE. Credinciosul a primit o ungere de la Hristos, adica, pe Duhul Sfant (2Cor.1:21-22). Prin Duhul Sfant noi cunoastem “toate lucrurile”, adica, adevarul (v.27).

Advertisements
Published in: on December 3, 2012 at 7:19 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/12/03/1ioan-2/trackback/

%d bloggers like this: