2Timotei 1

Autorul: Pavel
Tema: Rezistenta statornica
Data scrierii: c. 67 d.Hr.

Fondul:
Aceasta este ultima scrisoare a lui Pavel. In timpul scrierii ei, imparatul Nero incearca sa opreasca raspandirea credintei crestine in Roma, prin prigonirea cu cruzime a credinciosilor. Pavel era din nou captiv al imparatului, la Roma (1:16-17). El suferea privatiunea ca un oarecare facator de rele (2:9), parasit de foarte multi din prietenii sai (1:15) si constient ca lucrarea sa era terminata si moartea sa aproape (4:6-8,18).
Pavel a scris lui Timotei ca unui “copil prea iubit” (1:2) si colaborator credincios (Rom.16:21). Apropierea de Timotei si increderea in el sunt evidentiate de numirea lui ca un co-expeditor a sase epistole, de ramanerea lui Timotei alaturi de Pavel in timpul primei intemnitari (Fil.1:1; Col.1:1; Filimon 1), si de faptul ca i-a scris lui personal doua scrisori. In timp ce Pavel avea in fata perspectiva iminenta a executiei, el il roaga de doua ori pe Timotei sa se intalneasca din nou la Roma (4:9,21). Timotei era inca la Efes (1:18; 4:19) cand Pavel i-a scris aceasta a doua epistola.

Scopul:
Stiind ca Timotei se confrunta cu dificultati, si dandu-si seama de perspectiva prigoanei crunte din afara Bisericii si a pericolului invatatorilor falsi din interiorul ei, Pavel sfatuieste pe Timotei sa apere Evanghelia, sa propovaduiasca Cuvantul, sa reziste incercarii si sa indeplineasca sarcina sa.

1:6 SA INFLACAREZI DARUL LUI DUMNEZEU. “Darul” (gr. charisma) dat lui Timotei este comparat cu un foc (cf. 1Tes.5:19) pe care el trebuie sa-l inteteasca. “Darul” era, probabil, un dar si o putere deosebita de la Duhul Sfant pentru a-si indeplini lucrarea lui. Observati ca darurile si puterea revarsata asupra noastra prin Duhul Sfant nu raman, automat, puternice si vitale. Ele trebuie sa fie alimentate de harul lui Dumnezeu prin rugaciunea, credinta, ascultarea si ravna noastra.

1:12 SA PAZEASCA CE I-AM INCREDINTAT. Pavel nu precizeaza ce I-a incredintat lui Dumnezeu. Aceasta se poate referi la lucrarea sa apostolica, la invatatura sau chiar la viata lui.

1:13 DREPTARUL INVATATURILOR SANATOASE … TINE-L CU CREDINTA. Invataturile sanatoase sunt revelatia originala si fundamentala a lui Hristos si a apostolilor, doctrinele invatate de Timotei de la Pavel. Timotei trebuia sa tina aceste adevaruri mai departe, in credinta si dragostea pentru Domnul Isus Hristos, sa nu se desparta niciodata de ele si sa nu le compromita, chiar cu pretul suferintei, al respingerii si al rabdarii de ocari. Astazi, se obisnuieste, in unele biserici, sa se sublinieze ca experienta, nu doctrina, este cel mai important lucru. Aceasta idee este in mod ferm contrazisa in Epistolele Pastorale ale apostolului Pavel (cf. 4:3; 1Tim.1:10; 6:3; Tit 1:9,13; 2:1-2,8).

Astazi va propun sa ascultati predica: “Respect fata de familie” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/93853/15-respect-fata-de-familie

Advertisements
Published in: on October 27, 2012 at 7:26 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/10/27/2timotei-1/trackback/

%d bloggers like this: