1Timotei 5

5:5 ZI SI NOAPTE … IN RUGACIUNI. Vaduvele care se dedica supremei lucrari a rugaciunii trebuie sa primeasca cinste, recunostinta si ajutor (daca au nevoie) din partea Bisericii (v.3). Este amintita vaduva Ana, care nu se departa de Templu si zi si noapte slujea lui Dumnezeu cu post “si rugaciuni” (Luca 2:37). Crestinismul timpuriu numea o astfel de vaduva “mijlocitoare a Bisericii”, “pazitoare a usii” si “altarul lui Dumnezeu”.

5:9 O VADUVA, CA SA FIE INSCRISA. Se pare ca Biserica din Efes avea o lista oficiala a vaduvelor indreptatite sa primeasca suport material de la Biserica. Biserica dadea un astfel de ajutor pentru ca in timpurile Noului Testament nu existau nici ajutor social, nici pensii pentru vaduvele care nu aveau familii sau copii care sa le ajute. Vaduvelor li se cerea sa demonstreze calitati spirituale sigure (v.9-10), incluzand perseverenta in lucrari bune (v.10) si rugaciune (v.5).

5:22 SA NU-TI PUI MAINILE PESTE NIMENI CU GRABA. In legatura cu ordinarea unui presbiter (cf. 4:14; Fapte.6:6), Pavel sustine cateva lucruri: (1) Nimeni sa nu fie ordinat sau numit in aceasta slujire “cu graba”. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie o anumita prudenta si sa fie urmate liniile calauzitoare ale Scripturii (Tit 1:5). (2) Ordinarea unui barbat ca presbiter este o declaratie publica facuta Bisericii ca viata acestei persoane a corespuns exigentei lui Dumnezeu de perseverenta in sfintenie, asa cum am gasit in 3:1-7. Cu alte cuvinte, aceia care sunt ordinati intr-o functie de conducere trebuie sa aiba un trecut de credinciosie fata de Domnul in timpul vietuirii lor crestine. (3) O Biserica ce ordineaza sau numeste pe oricine, intr-o functie de conducere din interiorul ei, “cu graba”, adica nu ia in seama liniile calauzitoare ale lui Dumnezeu din 1Tim.3:17; 4:12; Tit 1:5-9, se face “partasa” pacatelor omului. Sfatul lui Pavel de a se pazi “curat” inseamna a refuza sa devina implicat in alegerea si ordinarea cuiva nedemn pentru slujba de pastor.

Advertisements
Published in: on October 25, 2012 at 7:14 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/10/25/1timotei-5/trackback/

%d bloggers like this: