Filipeni 1

Autorul: Pavel
Tema: Bucurie si trairea pentru Hristos
Data: c. 62/63 d.Hr.

Fondul:
Orasul Filipi, situat in Macedonia rasariteana, la 16 km departare de tarmul marii Egee, si-a primit numele dupa cel al regelui Filip al II-lea al Macedoniei, tatal lui Alexandru cel Mare. Pe vremea lui Pavel era un oras roman respectat si o garnizoana.
Biserica din Filipi a fost intemeiata de Pavel si colaboratorii sai (Sila, Timotei, Luca) in a doua lui calatorie misionara, ca raspuns la o viziune primita de la Dumnezeu, la Troa (Fapte.16:9-40).
O legatura puternica de partasie s-a dezvoltat intre apostol si Biserica din Filipi. De cateva ori Biserica a trimis ajutoare financiare lui Pavel (2Cor.11:9; Fil.4:15-16) si a contribuit cu generozitate la cererea sa de strangere de ajutoare pentru sfintii saraci din Ierusalim (2Cor.8:9). Se pare ca Pavel a vizitat de doua ori Biserica in a treia sa calatorie misionara (Fapte.20:1-3,6).

1:10 SA FITI CURATI SI SA NU VA POTICNITI. “Curati” inseamna “fara vreun amestec al raului”, “in intregime curati”; “a nu te poticni” inseamna “a fi nevinovat”, “a nu fi vinovat” fata de Dumnezeu sau fata de alta persoana. O astfel de sfintenie trebuie sa fie tinta finala a tuturor credinciosilor cu privirile luminate de bucuria revenirii lui Hristos. Numai printr-o dragoste revarsata din belsug in inimile noastre prin Duhul Sfant (Rom.5:5; Tit 3:5-6) si o incredintare deplina Cuvantului lui Dumnezeu noi vom fi “curati” si nu ne vom poticni “pana in ziua venirii lui Hristos”.

1:27 RAMANETI TARI IN ACELASI DUH. Esenta adevarata a unirii Duhului se dobandeste traind intr-un mod demn (Efes.4:1), fiind hotarati intr-un singur duh si gand (Efes.4:3), luptand pentru inaintarea si apararea Evangheliei in conformitate cu revelatia apostolica (v.17; Efes.4:13-15) si pazind impreuna adevarul Evangheliei impotriva acelora care sunt “vrajmasi ai crucii lui Hristos” (3:18).

Advertisements
Published in: on October 5, 2012 at 4:32 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/10/05/filipeni-1/trackback/

%d bloggers like this: