Efeseni 1

Autorul: Pavel
Tema: Hristos si Biserica
Data: cca 62 d.Hr.

Fondul
Efeseni este unul din varfurile revelatiei biblice si detine un loc unic printre scrisorile lui Pavel. Fiind mai putin elaborata, decat alte epistole, pe nicovala controversei doctrinale sau a problemelor pastorale, Efeseni da impresia unei bogate revarsari a revelatiei care rezulta din viata personala de rugaciune a lui Pavel. Pavel a scris aceasta epistola in timp ce era intemnitat pentru Numele lui Hristos (3:1; 4:1; 6:20), foarte probabil la Roma. Epistola catre Efeseni are numeroase afinitati cu cea catre Coloseni si probabil ca a fost redactata la putin timp dupa aceasta. Se pare ca ambele au fost duse in acelasi timp la destinatarii lor, printr-un colaborator al lui Pavel, numit Tihic (6:21; Col.4:7).
In general, s-a crezut ca Pavel a scris aceasta epistola avand in vedere un cerc de cititori mai larg decat Biserica din Efes, intentionand poate ca ea sa serveasca drept circulara, deci ca o scrisoare adresata tuturor Bisericilor din provincia Asia. La inceput, fiecare Biserica din Asia si-a inserat probabil propriul ei nume in 1:1, dovedind puternica justificare a profundului ei mesaj catre toate Bisericile adevarate ale Domnului Isus Hristos. Multi gandesc ca Efeseni este asa-numita scrisoare catre Laodiceni, mentionati de Pavel in Col.4:16.

1:1 IN HRISTOS ISUS. Fiecare credincios adevarat are viata numai in Hristos Isus.
(1) Termenii “in Hristos Isus”, “in Domnul”, “in El”, etc, apar de 160 de ori in epistolele lui Pavel (de 36 ori in Efeseni). “In Hristos” inseamna ca acela care crede, traieste si actioneaza acum in sfera lui Hristos Isus. Unirea cu Hristos reprezinta noul mediu de viata al crestinului rascumparat. “In Hristos” credinciosul are constiinta comuniunii cu Domnul sau si in aceastapartasie viata sa reala este privita ca viata lui Hristos care traieste in el (Gal.2:20). Aceasta partasie personala cu Hristos este cel mai important lucru in trairea crestina. Unirea cu Hristos apare ca un dar al lui Dumnezeu primit prin credinta.
(2) Biblia pune in contrast noua noastra viata “in Hristos” cu viata noastra de odinioara neregenerata, “in Adam”. In timp ce viata de odinioara este caracterizata prin neascultare, pacat, condamnare si moarte, noua noastra viata “in Hristos” este caracterizata prin mantuire, viata in Duh, iertare din belsug, neprihanire si viata vesnica (Rom.5:12-21; 6:8; 14:17-19; 1Cor.15:21-22,45-49; Fil.2:1-5; 4:6-9).

1:19 MARIMEA PUTERII SALE. Pentru ca orice credincios sa creasca in har, sa dobandeasca izbanda asupra Satanei si a pacatului, sa-L marturiseasca pe Hristos si sa castige in final mantuirea, el trebuie sa aiba totdeauna puterea lui Dumnezeu care se indreapta spre el (1Petru 1:5). Aceasta putere este o lucrare, manifestare si a Duhului Sfant care lucreaza in credinciosul adevarat. Sunt aceeasi putere si acelasi Duh care au inviat pe Hristos dintre cei morti si L-au asezat la dreapta lui Dumnezeu (v.20; Rom.8:11-16,26-27; Gal.5:22-25).

Advertisements
Published in: on September 28, 2012 at 7:01 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/09/28/efeseni-1/trackback/

%d bloggers like this: