2Corinteni 10

10:1 EU, PAVEL, VA ROG. Majoritatea credinciosilor din Corint acceptase autoritatea lui Pavel, supunandu-se invataturilor si apostolatului lui (7:8-16). Insa exista si o minoritate, condusa de falsi slujitori care subminau Evanghelia si faceau lucrarea lui Satana (11:13), care continua sa-i reziste si sa-l defaimeze. In cap. 10-13 Pavel se adreseaza acestor falsi invatatori.

10:4 ARMELE CU CARE NE LUPTAM. Lupta noastra este impotriva fortelor spirituale ale rautatii (efes.6:12). De aceea, armele trupesti, precum iscusinta omeneasca, talentul, bogatia, abilitatea organizatorica, elocinta, propaganda si personalitatea sunt in ele insele neadecvate pentru nimicirea adaposturilor lui Satana. Singurele arme potrivite pentru distrugerea fortelor lui Satana, pacatul si invatatura mincinoasa, sunt cele pe care ni le da Dumnezeu.
(1) Aceste arme sunt puternice fiindca sunt spirituale si vin de la Dumnezeu. In alta parte Pavel enumera cateva dintre aceste arme – predarea fata de adevar, o viata de neprihanire, propovaduirea Evangheliei, credinta, dragostea, speranta mantuirii, Cuvantul lui Dumnezeu, rugaciunea perseverenta (Efes.6:11-19; 1Tes.5:8). Folosind aceste arme impotriva vrajmasului, Biserica va deveni biruitoare, adica prezenta Imparatiei lui Dumnezeu se va manifesta cu putere pentru a salva pe pacatosi, a scoate afara demonii, a sfinti pe credinciosi, a-i boteza cu Duhul Sfant si a vindeca pe bolnavi.
(2) Astazi, Biserica este tentata sa raspunda provocarii din partea lumii, prin mijloace trupesti si prin arme lumesti, adica prin intelepciunea omeneasca, filozofie, psihologie, atractii impresionante, actiuni bisericesti indreptate spre divertisment etc. Acestea toate servesc de prea multe ori ca substitut pentru practicile Noului Testament de rugaciune intensa, meditatie serioasa asupra Cuvantului lui Dumnezeu si propovaduire fierbinte a Evangheliei. Insa, armele lumesti nu vor aduce o trezire prin Duhul Sfant, fiindca ele nu pot nimici intariturile pacatului, nu pot sa ne elibereze de sub puterea lui Satana si sa inlature pasiunile rele care strabat lumea de azi. Daca vom folosi armele lumii, vom reusi doar sa secularizam Biserica si sa o despartim de armele credintei, neprihanirii si de puterea Duhului Sfant. In mod tragic, Biserica insasi va fi atunci umbrita de puterea intunericului si familiile ei vor fi descurajate, ajungand in robia puterilor lumii.

10:5 ORICE GAND IL FACEM ROB. Lupta crestina presupune alinierea tuturor gandurilor cu voia lui Hristos; in caz contrar, se ajunge la imoralitate si moarte spirituala (Rom.6:16,23; 8:13). Folositi urmatoarele etape pentru a supune gandurile voastre domniei lui Hristos: (1) Fiti constienti ca Dumnezeu cunoaste fiecare gand si nimic nu este ascuns pentru EL (Ps.94:11; 139:2,4,23-24). Noi va trebui sa dam socoteala lui Dumnezeu pentru gandurile noastre, ca si pentru cuvintele si faptele noastre (5:10; Ecl.12:14; Matei 12:35-37; Rom.14:12).
(2) Fiti constienti ca mintea este un camp de lupta. Unele ganduri isi au originea in noi, altele ne vin direct de la vrajmas. A face orice gand rob ascultarii de Hristos inseamna a lupta atat impotriva naturii noastre pacatoase cat si a fortelor satanice (Efes.6:12-13; Matei 4:3-11). Privitor la cele din urma, rezistati cu hotarare gandurilor rele si nesanatoase si respingeti-le in Numele Domnului nostru Isus Hristos (Fil.4:7). Amintiti-va ca noi, in calitate de credinciosi, infrangem pe vrajmasul nostru prin sangele Mielului, prin cuvantul marturisirii noastre, si spunand cu perseverenta NU diavolului, ispitei si pacatului (Tit 2:11-12; Iacov 4:7; Apoc.12:11; Matei 4:3-11).
(3) Hotarati-va sa va concentrati mintea asupra lui Hristos si a lucrurilor ceresti, nu asupra celor pamantesti (Fil.3:19; Col.3:2), fiindca mintea fixata asupra Duhului este viata si pace (Rom.8:6-7).
Umpleti-va mintea cu Cuvantul lui Dumnezeu (Ps.1:1-3; 19:7-14; 119) si cu acele lucruri care sunt nobile si vrednice de lauda (Fil.4:8).
(4) Tot timpul fiti atenti la ceea ce vad ochii vostri si aud urechile voastre. Refuzati cu hotarare: (a) sa va lasati ochii ca sa fie un instrument al poftei (Iov 31:1; 1Ioan 2:16), sau (b) sa ingaduiti vreun lucru rau sau nevrednic inaintea ochilor vostri, fie din carti, din reviste, din programe de televiziune sau din viata reala (Ps.101:3; Is.33:14-15; Rom.13:14).

10:12 SE MASOARA CU EI INSISI. A ne compara cu standardele contemporane si vietile credinciosilor din jurul nostru arata ca inca nu intelegem cum trebuie voia lui Dumnezeu. Masura la care trebuie sa ne raportam este cea revelata de Hristos si apostoli in Noul Testament.

Advertisements
Published in: on September 17, 2012 at 7:16 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/09/17/2corinteni-10/trackback/

%d bloggers like this: