Romani 11:1-24

11:1 A LEPADAT DUMNEZEU PE POPORUL SAU? Pavel explica aici ca respingerea lui Israel de catre Dumnezeu este partiala si temporara; pana la urma, Israel va primi mantuirea lui Dumnezeu in Hristos.

11:5 ALEGERI, PRIN HAR. Aceste cuvinte se refera la planul plin de indurare al lui Dumnezeu de a trimite pe Fiul Sau in lume pentru a mantui pe toti cei ce cred in El. Alegerea isi are originea in planul mantuitor al lui Dumnezeu “inainte de intemeierea lumii” (Efes.1:4). De la venirea, moartea si invierea Mantuitorului, alegerea ii include pe toti cei care asculta de Hristos si Evanghelie. Deci, atat Dumnezeu cat si omul sunt activi in alegere. Scopul acestei “alegeri prin har” este de a fi sfant si fara prihana inaintea lui Dumnezeu (Efes.1:4; Rom.3:22; 4:1-5,16; 11:11-24; 2Cor.5:19-20; Efes.2:8-10).

11:11 S-A FACUT CU PUTINTA MANTUIREA NEAMURILOR. Pacatul lui Israel, adica respingerea si rastignirea Domnului Isus, a facut posibila mantuirea intregii lumi.

11:12 PLINATATEA INTOARCERII LOR. Aceasta plinatate se poate referi la o vreme cand multi din Israel vor crede in Isus Hristos ca Fiu divin al lui Dumnezeu si Mesia (v.15), aducand astfel o binecuvantare chiar mai mare lumii.

11:14 SA STARNESC GELOZIA. Dorinta si rugaciunea tuturor bisericilor ar trebui sa fie ca puterea, bunavointa si binecuvantarea lui Dumnezeu sa ramana asupra lor intr-o astfel de masura incat unii din Israel, sa devina gelosi si sa se intoarca la Domnul. Mantuirea lui Hristos si bunatatile Imparatiei Sale, exprimate in vietile noastre vor da nastere in Israel unei dorinte pentru aceleasi binecuvantari.

11:20 DIN PRICINA NECREDINTEI. Destinul lui Israel nu este urmarea unei hotarari arbitrare a lui Dumnezeu, ci consecinta propriei necredinte si a respingerii harului lui Dumnezeu aflat in Hristos.

11:22 VEI FI TAIAT SI TU. Pavel adreseaza un avertisment sever tuturor credinciosilor proveniti dintre Neamuri, adica tuturor bisericilor, natiunilor sau gruparilor crestine.
(1) Exista teribila posibilitate ca Dumnezeu sa inlature sau sa “taie” orice om, slujitor, biserica sau grup de biserici daca acestea inceteaza sa ramana “in bunatatea Lui” si in credinta apostolica a Noului Testament, nemairespectand modelul de neprihanire al acestuia (v.20).
(2) Dumnezeu nu a crutat pe Israel, El nu va cruta nici o anumita biserica sau grupare (v.21) daca acestea resping caile Lui, conformandu-se cailor acestei lumi (12:2). De aceea, toate bisericile crestine trebuie sa se “teama” (v.20), amintindu-si de “bunatatea si asprimea lui Dumnezeu” si straduindu-se sa ramana in credinta si practica apostolica a Noului Testament. Nici o biserica crestina si nici un slujitor nu pot avea siguranta ca nu vor cadea niciodata sub judecata lui Dumnezeu. Atat cu bisericile cat si cu fiecare in parte, “inaintea lui Dumnezeu nu se are in vedere fata omului” (2:11; Apoc.2-3).

Advertisements
Published in: on August 10, 2012 at 7:11 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/08/10/romani-111-24/trackback/

%d bloggers like this: