Faptele Apostolilor 15:1-21

15:8 DUMNEZEU, CARE CUNOASTE INIMILE. Cunoasterea de catre Dumnezeu a inimilor Neamurilor (adica, Corneliu si casa sa) se refera la vederea de catre El a credintei mantuitoare in ei. Dumnezeu a marturisit pentru puritatea credintei lor (1) curatindu-le inimile prin lucrarea launtrica de nastere din nou prin Duhul Sfant (v.9), si (2) botezandu-i cu Duhul Sfant imediat dupa aceea, cu semnul insotitor al vorbirii in limbi (10:44-46; 11:15-18).

15:11 PRIN HARUL DOMNULUI ISUS. Intrebarea cruciala la Adunarea de la Ierusalim a fost daca taierea imprejur si ascultarea de Legea lui Moise erau necesare pentru mantuirea in Hristos. Reprezentantii care s-au intalnit acolo au conchis ca Neamurile se mantuiesc prin harul Domnului Isus care le-a iertat de pacat si le-a facut o faptura noua. Harul vine la un om cand acesta se pocaieste de pacat si crede in Hristos ca Domn si Mantuitor (2:38-39). Acest raspuns la harul lui Dumnezeu il face capabil sa primeasca puterea de a deveni copil al lui Dumnezeu (Ioan 1:12).

15:14 CA SA ALEAGA DIN MIJLOCUL LOR UN POPOR. Planul lui Dumnezeu pentru acest veac este sa aleaga din mijlocul tuturor Neamurilor un popor, pus de o parte pentru El, in Numele Lui. Acest trup al lui Hristos, adunat din lumea prezenta, se pregateste ca Mireasa a lui Hristos (Apoc.19:7-8).

15:16 CORTUL LUI DAVID. Iacov arata ca lucrarea mantuitoare a lui Hristos include atat pe Iudei cat si Neamurile. “Cortul lui David din prabusirea lui” (Amos 9:11) se refera la o ramasita a lui Israel care va supravietui judecatii lui Dumnezeu. (1) Proorocia lui Amos afirma urmatoarele: (a) Dumnezeu va judeca pe Israel cel pacatos, dar nu in totalitate. (b) El va nimici pe toti pacatosii din casa lui Iacov (Amos 9:10). (c) Dupa nimicirea Iudeilor pacatosi, Dumnezeu va “ridica din caderea lui, cortul lui David” (Amos 9:11). (2) Mantuirea acestei ramasite iudaice curatite va duce la cautarea Domnului de catre Neamuri (v.17). In alta parte, Pavel spune acelasi lucru cand se refera la o binecuvantare pentru Neamuri, care va veni din impacarea ramasitei iudaice cu Dumnezeu (Rom.11:11-15,25-26).

Astazi va propun sa ascultati predica: “Rugaciunea lui Ezra” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/74830/37-rugaciunea-lui-ezra

Advertisements
Published in: on July 7, 2012 at 7:12 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/07/07/faptele-apostolilor-151-21/trackback/

%d bloggers like this: