Faptele Apostolilor 8:26-40

8:26-29 FILIP SI FAMENUL ETIOPIAN. In toiul acestei mari treziri spirituale ce cuprinsese Samaria un inger al Domnuluil-a indrumat pe Filip spre un nou teren de lucru. Astfel i s-a poruncit sa plece din aceasta zona in care multi primeau binecuvantarea divina si sa se ocupe de un singur om. De remarcat ca un inger l-a putut indruma pe Filip, dar ngerul n-a executat lucrarea lui Filip, respectiv predicarea evangheliei, intrucat acest privilegiu a fost incredintat numai oamenilor, nu si ingerilor.
Dand ascultare neconditionata indrumarii ingerului, Filip a parasit Samaria, pornind spre sud, trecand prin Ierusalim si incadrandu-se pe unul din traseele ce duceau spre Gaza. Nu s-a putut stabili daca sintagma: “care este pustiu” se refera la drumul spre acest oras sau la orasul propriu-zis, Gaza. Rezultatul este insa acelasi: Filip si-a parasit mediul ambiant de fecunda spiritualitate, patrunzand intr-un mediu auster si neroditor.
La un punct oarecare de pe acest traseu, Filip a ajuns din urma o caravana, in al carei car principal se afla trezorierul reginei Candance a etiopienilor, un eunuc cu mare autoritate (Etiopia cuprindea partea de sud a Egiptului si actualul teritoriu al Sudanului). Omul acesta se convertise, dupa cate se pare la iudaism, intrucat textul spune ca fusese la Ierusalim sa se inchine si acum se intorcea acasa.

8:39 De indata ce a avut loc botezul, Duhul Domnului l-a rapit pe Filip. Asta ne sugereaza mai mult decat simpla lui stramutare spre un alt teren de lucru, subliniind un act miraculos pe care il savarseste Duhul Sfant, transportandu-l pe Filip instantaneu la o mare distanta de locul unde se afla. Scopul acestei minuni a fost acela de a-l impiedica pe eunuc sa se preocupe de instrumentul uman al convertirii sale, concentrandu-si, in schimb, toata atentia asupra Domnului Isus Insusi.

8:40 Intre timp, Filip si-a reluat misiunea evanghelistica la Azot (Asdod, in Vechiul Testament), localitate situata la nord de Gaza si la vest de Ierusalim, in apropiere de litoral. De acolo el s-a deplasat apoi treptat spre nord, de-a lungul coastei, pana in Cezareea.

Advertisements
Published in: on June 27, 2012 at 7:04 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/06/27/faptele-apostolilor-826-40/trackback/

%d bloggers like this: