Faptele Apostolilor 7:20-50

7:38 ADUNAREA … DIN PUSTIE. “Adunarea … din pustie” se refera la Israel ca popor al lui Dumnezeu. In limba ebraica prin cuvantul qahal se intelege “adunare”. In Septuaginta (traducerea greaca a Vechiului Testament) acelasi cuvant este tradus prin ekklesia (“adunare” sau “biserica”).
(1) Dupa cum Moise a condus adunarea (Biserica) Vechiului Testament, Hristos conduce Biserica Noului Testament, numita “samanta lui Avraam” (Gal.3:29; Rom.4:11-18) si “Israelul lui Dumnezeu” (Gal.6:16), se afla in continuitate cu Biserica Vechiului Testament.
(2) Ca si Biserica Vechiului Testament, Biserica Noului Testament este in “pustie”, adica este Biserica peregrina, departe de Tara fagaduintei (Evr.11:6-16). Din acest motiv, noi nu trebuie sa traim prea confortabil aici pe pamant.

7:42 DUMNEZEU … I-A DAT. Cuvintele lui Stefan reflecta un principiu bine stabilit in Scriptura si in istoria mantuirii. Cei care persista in respingerea lui Dumnezeu nu sunt doar parasiti de El ci si predati influentei raului, a lui Satana si imoralitatii (Rom.1:24,28). Contrar parerii populare, Dumnezeu nu continua sa dovedeasca dragoste si iertare neconditionat. El iarta si transmite dragostea Sa doar celor care isi intorc inimile spre El, printr-o pocainta sincera si ascultare adevarata. Pentru cei care isi impietresc inimile, se impotrivesc Duhului Sfant si refuza sa primeasca mantuirea data de Dumnezeu, ramane doar mania Lui (Rom.2:4-6,8).

7:44 DUPA CHIPUL. Dumnezeu a avut intodeauna un model divin pentru a fi urmat de poporul Sau. (1) Dumnezeu a avut un model pentru Moise. Acest model a servit ca tipar sub Vechiul Legamant. (a) In Exod 12, Dumnezeu a dat lui Moise instructiuni speciale pentru primul Paste, din Egipt, aceste instructiuni devenind un model de urmat de catre toate generatiile de israeliti, care s-au succedat. (b) In Exod 20, Dumnezeu i-a dat lui Moise cele Zece Porunci ca model si standard moral pentru toate generatiile urmatoare. (c) In Exod 25, Dumnezeu l-a invatat pe Moise sa inalte un cort in mijlocul taberei lui Israel, ca o copie si umbra a lucrurilor ceresti si a mantuirii pe care Dumnezeu planuia s-o realizeze prin Domnul Isus Hristos pe pamant. Moise a facut cu grija cortul si toate lucrurile care urmau sa fie asezate in el “dupa chipul” pe care Dumnezeu il plasmuise cu intelepciune (Exod 25:9,40; Evr.8:1-5).
(2) Dupa cum Dumnezeu a avut un model pentru cortul Vechiului Legamant, tot asa El are un model pentru Biserica Sa, sub Noul Legamant. Apostolii Noului Testament nu au hotarat la intamplare cum trebuia sa fie modelata Biserica. Modelul apostolic al Bisericii a fost randuit de Tatal si de Fiul, prin ceea ce a inregistrat Duhul Sfant in Evanghelii, Fapte, epistole si scrisorile catre cele sapte biserici (Apoc.2-3).
(3) Din nefericire, dupa vremea apostolica, Biserica a inceput sa se indeparteze de revelatia divina si sa modifice modelul ceresc dat de Dumnezeu, adaptandu-se din punct de vedere cultural si al organizarii, conform ideilor omenesti, pamantesti. Aceasta a dus la inmultirea modelelor facute de om pentru Biserica.
(4) Daca Biserica lui Isus Hristos vrea sa aiba din nou experienta planului deplin, a puterii, bunavointei si prezentei lui Dumnezeu, ea trebuie sa-si paraseasca propriile cai si sa imbratiseze din nou modelul apostolic al Noului Testament, ca tipar vesnic al lui Dumnezeu pentru Biserica Lui.

Astazi va propun sa ascultati predica: “Rugaciunea lui Elisei” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/74827/34-rugaciunea-lui-elisei

Advertisements
Published in: on June 24, 2012 at 7:09 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/06/24/faptele-apostolilor-720-50/trackback/

%d bloggers like this: