Ioan 21

21:3 MA DUC SA PRIND PESTE. Intentia ucenicilor de a merge sa prinda peste nu trebuie inteleasa ca parasire a angajamentului lor fata de Hristos si a chemarii de a propovadui Evanghelia. Ei stiau ca Domnul Isus a inviat din mormant, insa nu stiau ce sa faca in timpul acela. Ei nu fusesera instiintati sa astepte in Ierusalim venirea Duhului Sfant peste ei cu mare putere (Fapte.1:4-5). Pescuitul era o necesitate, fiindca acesti oameni trebuiau sa-si castige existenta, pentru ei si familiile lor.

21:6 ARUNCATI MREAJA IN PARTEA DREAPTA. Este decisiv ca sa primim calauzire din partea Domnului, in orice lucrare a noastra. Daca traim si ne cheltuim vietile fara prezenta, binecuvantarea si mana calauzitoare a lui Hristos, atunci tot ce facem devine esec si truda irosita.

21:7 SI-A PUS HAINA. “Haina” de care este vorba aici era un vesmant purtat pe deasupra celorlalte. Expresia “caci era dezbracat” are probabil sensul “imbracat cu vesminte de corp”, deci cu un acoperamant peste sale sau cu o tunica fara maneci.

21:15 MA IUBESTI TU. Cea mai importanta intrebare, cu care a fost vreodata confruntat Petru, a fost daca are o iubire devotata fata de Domnul sau. (1) Aici sunt folosite doua cuvinte grecesti pentru exprimarea verbului “a iubi”. Primul, agapao, sugereaza o iubire inteligenta, cu scop, o iubire ce tine in primul rand de minte si vointa. Al doilea, phileo, implica o afectiune calda, o iubire mai personala si mai simtitoare. Prin aceste doua cuvinte, Domnul Isus a aratat ca dragostea lui Petru nu trebuie sa fie doar a vointei, ci si a inimii, o dragoste care sa izvorasca dintr-un scop dar si din atasament personal. (2) Intrebarea Domnului Isus pentru Petru este marea intrebare adresata tuturor credinciosilor. Noi toti trebuie sa avem o iubire plina de simtire pentru Domnul Isus si o devotiune la fel de profunda (14:15; 16:27; Matei 10:37; Luca 7:47; 1Cor.16:22; 2Cor.5:14; Gal.5:6; Efes.6:24; Iacov 1:21; 1Petru 1:8; Apoc.2:4).

21:16 PASTE OITELE MELE. Faptul ca Domnul Isus numeste pe credinciosi mielusei (v.15) si oite (v.16) arata trei lucruri: (1) ca noi avem nevoie in permanenta de grija personala; (2) ca trebuie sa ne hranim necontenit cu Cuvantul; (3) ca, deoarece oile sunt expuse pericolului, avem nevoie de calauzire, ocrotire si indreptare.

21:17 MA IUBESTI? … PASTE OILE MELE. Domnul Isus considera dragostea pentru El drept conditia primordiala pentru slujirea crestina. Sunt necesare si alte conditii (1Tim.3:1-13), dar dragostea pentru Hristos si pentru ceilalti este indispensabila (Cor.13:1-3).

21:18 ITI VEI INTINDE MAINILE. Aceste cuvinte se refera la felul mortii prin care Petru va slavi pe Dumnezeu. Traditia a inregistrat ca Petru a fost rastignit la Roma, in timpul lui Nero, cam in acelasi timp in care a fost martirizat Pavel (cf. 67/68 d.Hr.), si ca la propria lui cerere el a fost rastignit cu capul in jos, fiindca se considera nevrednic de a fi rastignit asa cum fusese Domnul sau.

Published in: on June 13, 2012 at 7:15 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/06/13/ioan-21/trackback/

%d bloggers like this: