Ioan 18:1-27

18:12-13 ISUS ESTE ARESTAT SI LEGAT. Acum este prima oara cand oamenii rai au reusit sa puna mana pe Domnul Isus si sa-I lege bratele.
Ana mai fusese mare preot. Nu se poate sti cu precizie de ce a fost adus Domnul Isus mai intai la el, si nu la ginerele sau, Caiafa, care era mare preot in vremea aceea. Ceea ce trebuie observat aici este faptul ca Domnul Isus a fost judecat mai intai inaintea iudeilor, in incercarea de a-L gasi vinovat de blasfemie si erezie, in cadrul a ceea ce am putea numi un proces religios. Abia apoi a fost dus la judecata inaintea autoritatilor romane, unde s-a incercat sa se demonstreze ca ar fi fost un dusman al Cezarului. Acesta a fost procesul civil. Intrucat iudeii se aflau sub stapanire romana, ei trebuiau sa functioneze in cadrul sistemului juridic al romanilor, in tribunalele lor. Astfel, de pilda, ei nu puteau executa pedeapsa cu moartea asupra cuiva – aceasta fiind o prerogativa rezervata lui Pilat.

18:15 Majoritatea cercetatorilor Bibliei cred ca celalalt ucenic din acest verset a fost Ioan, care, din modestie, nu-si divulga numele, mai ales avand in vedere esecul lui Petru. Nu ni se spune cum a ajuns Ioan sa fie atat de bine cunoscut de marele preot, dar fapt este ca i s-a permis sa intre in curtea marelui preot.

Advertisements
Published in: on June 8, 2012 at 7:20 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/06/08/ioan-181-27/trackback/

%d bloggers like this: