Ioan 11:1-29

11:4 BOALA … SPRE SLAVA LUI DUMNEZEU. Boala care apare printre credinciosi nu va duce niciodata la moarte, ca la un rezultat final. Moartea, in cele din urma, va fi nimicita de inviere (v.25-26). Adevarul suprem este ca aceia care cred in Hristos nu vor muri niciodata (v.26).

11:5 ISUS IUBEA PE MARTA, SI PE SORA EI, SI PE LAZAR. Avem aici o familie care avea o devotiune curata si puternica fata de Domnul Isus (v.2), avea o partasie stransa cu El (Luca 10:38-42) si era iubita, in mod special, de El (v.3-5). Totusi, ei au trecut prin incercari, au indurat suferinta, boala si moarte. Astazi, aceste nenorociri se pot intampla, si chiar se intampla, credinciosilor lui Dumnezeu cei alesi. Bisericile pot avea oameni ca Maria, care persevereaza in devotiune iubitoare fata de Domnul, ca Marta, care este credincioasa in faptele bune, si ca Lazar, care sufera si moare. Asemenea familii pot striga: “Pana cand Doamne, ma vei uita neincetat?” (Ps.13:1; Matei 27:46; Apoc.6:10). Domnul Isus afirma ca El intarzie nu din lipsa de dragoste, de mila, ci spre slava lui Dumnezeu (v.4) si a Imparatiei Lui si pentru binele vesnic suprem al celor care sufera (v.15, 23-26, 40-44).

11:6 A MAI ZABOVIT DOUA ZILE. Domnul Isus a intarziat sa mearga la familia pe care o iubea (v.5), pentru a intari credinta acelei familii si a ucenicilor si pentru a savarsi in favoarea lor, un bine mai mare. Initial, atitudinea Domnului Isus pare sa arate ca El nu era preocupat, ca era insensibil fata de suferinta lor. Dar lucrurile nu stateau asa, fiindca Ioan accentueaza in mod repetat ca Domnul Isus iubea aceasta familie si le impartasea durerea (v.3,5,35). Temporizarea si scopul Domnului Isus erau diferite de ceea ce voiau ei. Intarzierea si voia lui Dumnezeu, in mijlocul incercarilor si necazurilor noastre, pot fi diferite de ceea ce vrem noi. Dumnezeu ne raspunde conform intelepciunii si iubirii Sale.

11:25-26 EU SUNT INVIEREA. Pentru cel care crede in Domnul Isus moartea nu este un sfarsit tragic. Ea este usa spre viata vesnica imbelsugata si partasia cu Dumnezeu. “Va trai” se refera la inviere; cuvintele “nu va muri” din v.26 vor sa spuna ca credinciosul inviat nu va muri niciodata. El va avea trup nou, nemuritor si incoruptibil (1Cor.15:42,54), un trup care nu poate muri si nu se poate deteriora (Rom.8:10; 2Cor.4:16).

Advertisements
Published in: on May 29, 2012 at 7:03 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/05/29/ioan-111-29/trackback/

%d bloggers like this: