Ioan 8:1-29

8:7 CINE ESTE FARA DE PACAT. Aceste cuvinte nu trebuie intelese ca o justificare a refuzului de a osandi pacatul din Biserica sau a tratarii cu usurinta a caderilor morale ale crestinilor cu numele. A proceda in acest mod inseamna a falsifica pozitia Bibliei fata de pacat, printre credinciosi.
(1) Comportamentul Bisericii fata de pacatosii din afara ei, care au putine sanse sa raspunda harului lui Dumnezeu in Hristos, si atitudinea Bisericii fata de pacatosii dinauntrul ei care pacatuiesc si nu asculta de Hristos sunt doua lucruri diferite. (2) Scriptura invata ca pacatele savarsite de cei din biserica nu trebuie tolerate (Apoc.2:20), ci condamnate (Luca 17:3; 1Cor.5:1-13; 2Cor.2:6-8; Efes.5:11; 2Tim.4:2; Tit 1:13; 2:15; Apoc.3:19; Matei 13:30).

8:11 NICI EU NU TE OSANDESC. Atitudinea Domnului Isus fata de aceasta femeie exprima scopul Lui mantuitor pentru neamul omenesc (3:16). El nu o osandeste ca fiind necorespunzatoare pentru iertare, ci o trateaza cu bunatate, ingaduinta si rabdare pentru a o aduce la pocainta. Pentru ea mantuirea este posibila daca “nu mai pacatuieste”, adica daca nu mai traieste in adulter si se intoarce la sotul ei (Luca 7:47). (1) Ar fi insa blasfemiator sa se foloseasca aceste cuvinte ale lui Hristos pentru a sugera ca El priveste cu usurinta pacatul preacurviei si nespusele sale nenorociri produse de acesta atat pentru adulti cat si pentru copii. (2) Ceea ce ofera Hristos acestei femei este mantuirea si o cale de iesire din viata de pacat. Condamnarea si mania lui Hristos ar astepta-o daca ea refuza sa se pocaiasca si sa intre in Imparatia lui Dumnezeu (Rom.2:1-10).

8:12 EU SUNT LUMINA LUMII. Domnul Isus este lumina adevarata (1:9); in aceasta calitate, El indeparteaza intunericul si minciuna, luminand calea adevarata catre Dumnezeu si mantuire. (1) Toti cei care Il urmeaza pe Domnul Isus sunt eliberati de intunericul pacatului, al lumii si al lui Satana. Cei care umbla inca in intuneric nu Il urmeaza (1Ioan 1:6-7). (2) “Cine Ma urmeaza” este un participiu prezent si exprima ideea unei urmari permanente. Domnul Isus a recunoscut numai ucenicia perseverenta.

Advertisements
Published in: on May 23, 2012 at 7:23 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/05/23/ioan-81-29/trackback/

%d bloggers like this: