Luca 23:26-56

23:31 COPACULUI VERDE … USCAT. Daca nevinovatul Isus are aceasta soarta, care va fi soarta Ierusalimului vinovat?

23:33 L-AU RASTIGNIT. Rastignirea si moartea Domnului Isus sunt miezul si temelia planului de mantuire al lui Dumnezeu (1Cor.1:23-24). Domnul Isus, care n-a pacatuit niciodata, a murit in locul omenirii pacatoase. Prin rastignirea Lui, pedeapsa pentru pacat a fost ispasita si lucrarea lui Satana nimicita (Rom.3:25). Acum, oricine se poate intoarce la Dumnezeu, prin pocainta si credinta in Hristos, primind iertarea, izbavirea de pacat si viata vesnica.

23:34 ULTIMELE SAPTE ROSTIRI ALE LUI HRISTOS. Dupa toate probabilitatile, aceasta este prima din cele sapte ultime rostiri ale lui Hristos pe cruce. Ordinea acestora este urmatoarea.
(1) De la ora 9 pana la amiaza: (a) Cuvantul de iertare: “Tata, iarta-i” (v.34). (b) Cuvantul de mantuire: “Astazi vei fi cu Mine in rai” (v.43); (c) Cuvantul de dragoste: “Femeie, iata fiul tau… Iata mama ta” (Ioan 19:26-27).
(2) Cele trei ceasuri de intuneric de la amiaza pana la orele 15 nu este consemnat nici un cuvant.
(3) In jurul orei 15: (a) Cuvantul de suferinta spirituala: “Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” (Marcu 15:34). (b) Cuvantul de suferinta trupeasca: “Mi-e sete” (Ioan 19:28). (c) Cuvantul de biruinta: “S-a ispravit” (Ioan 19:30). (d) Cuvantul de incredintare: “Tata, in mainile Tale Imi incredintez duhul!” (v.46).

23:35 NORODUL STATEA ACOLO SI PRIVEA. Una din cele mai sigure dovezi ale depravarii inimii omenesti este ca oamenii gasesc placere in violenta, sange si moarte. (1) Vedem aceasta in arenele grecesti si romane, unde spectatorii se delectau privind oamenii care se luptau si se omorau unii pe altii. Vedem aceasta la privitorii nepasatori, veniti sa-l vada pe Hristos murind de o moarte ingrozitoare (v.35-37). Vedem aceasta in istoria prigonirii credinciosilor.
(2) Vedem aceasta in societatea noastra moderna, unde milioane de adulti si copii se distreaza privind la televizor sau folosind alte mijloace de divertisment, vazand suferinta omeneasca, sange, violenta si moarte (Rom.1:32).
(3) Domnul Isus a murit pentru a schimba aceasta atitudine si pentru a aduce dragoste si grija. El vrea ca noi sa vedem influenta pacatului asupra vietii omenesti si sa auzim geamatul omenirii suferinde (13:16).
(4) Este raspunderea parintilor de a se pazi pe ei insisi si familiile lor de toate influentele care ar putea sa-i faca insensibili la durere si tragedia omeneasca (Matei 18:6).

23:43 RAI. Cuvantul “Rai” este folosit pentru a descrie cerul sau prezenta lui Dumnezeu (din 2Cor.12:2,4 reiese clar ca atat “cer” cat si “rai” indica acelasi loc). Cuvintele Domnului Isus invata ca, dupa moarte, cei mantuiti ajung imediat in prezenta Lui in cer.

23:46 TATA IN MAINILE TALE. Domnul Isus a renuntat de bunavoie la viata Sa. In acel moment El a mers in duh la Tatal Sau in cer.

Astazi va propun sa ascultati predica: “Rugaciunea lui Avraam (II)” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/74813/20-rugaciunea-lui-avraam-ii

Published in: on May 6, 2012 at 7:27 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/05/06/luca-2326-56/trackback/

%d bloggers like this: