Luca 19:29-48

19:41 A VAZUT-O … A PLANS PENTRU EA. Domnul Isus, stiind ca poporul si conducatorii lui asteapta un Mesia politic si ca in cele din urma El va fi respins ca Mesia cel fagaduit de Dumnezeu, plange din mila pentru popor, peste care se va abate in curand o judecata grozava. “A plans”, in limba greaca, inseamna mai mult decat a varsa lacrimi. Sugereaza, mai curand, o lamentatie, o tanguire, un oftat din strafund – suspinul si strigatul unui suflet in agonie. Domnul Isus, ca Dumnezeu, Isi descopera nu numai propriile Sale simtaminte, ci si inima lui Dumnezeu indurerata de pierzarea neamului omenesc si de refuzul de a se pocai si a accepta mantuirea (Marcu 11:9).

19:43 VRAJMASII TAI … TE VOR IMPRESURA. Prezicerea Domnului Isus s-a implinit patruzeci de ani mai tarziu (70 d.Hr.) cand Ierusalimul a fost distrus de armata romana si sute de mii de Iudei au fost ucisi.

19:45 SA SCOATA AFARA PE CEI CE VINDEAU. Curatirea Templului a fost primul mare act public al lucrarii Domnului Isus (Ioan 2:13-22) si ultimul mare act public al lucrarii Lui (Matei 21:12-17; Marcu 11:15-17). Cu o manie aprinsa, El a izgonit din Casa lui Dumnezeu pe nelegiuiti, lacomi si pe cei care nimiceau adevaratul ei scop spiritual. Dubla curatire a Templului facuta de Domnul Isus, in cei trei ani de lucrare, arata cat de importante sunt lectiile spirituale care trebuie invatate din aceste doua incidente. Aceste adevaruri includ urmatoarele: (1) Cea mai mare grija a lui Hristos este pentru sfintenie, sfintire si sinceritate plina de evlavie in Biserica Sa (Ioan 17:17,19). El a murit “ca s-o sfinteasca… sa infatiseze… aceasta Biserica… sfanta si fara prihana (Efes.5:25-27).
(2) Inchinarea in Biserica trebuie sa fie in duh si in adevar (Ioan 4:24). Biserica trebuie sa fie un loc de rugaciune si comuniune cu Dumnezeu (Matei 21:13).
(3) Hristos va osandi pe toti cei care folosesc Biserica, Evanghelia sau Imparatia Sa pentru castig si slava personala sau pentru autopromovare.
(4) Dragostea sincera pentru Dumnezeu si scopul Sau mantuitor printre oameni va genera o ravna mistuitoare pentru Casa si Imparatia lui Dumnezeu (Ioan 2:17). Cu alte cuvinte, asemanarea cu Hristos implica intoleranta fata de pacatosenia din Biserica (Apoc.2-3).
(5) Esentialul oricarei slujiri crestine adevarate este protestul impotriva celor care profaneaza si degradeaza Imparatia lui Dumnezeu (Rom.14:17; 1Cor.6:9-11; Gal.1:6-10; Apoc.2-3).
(6) Ori vom permite lui Hristos, in adunarile noastre, sa inlature minciuna, imoralitatea, secularizarea si profanarea (Apoc.2-3), ori, mai tarziu, la a doua Sa venire, El, prin judecata divina, va curati Bisericile Sale definitiv (Matei 3:2).

Advertisements
Published in: on April 27, 2012 at 7:02 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/04/27/luca-1929-48/trackback/

%d bloggers like this: