Luca 18:1-17

18:1 TREBUIE SA SE ROAGE NECURMAT. Domnul Isus este adesea preocupat ca ucenicii Sai sa se roage neincetat pentru a implini voia lui Dumnezeu privitoare la vietile lor. Din aceasta pilda a vaduvei care a perseverat invatam mai multe lucruri: (1) Trebuie sa perseveram in rugaciune pentru toate lucrurile, pana la intoarcerea Domnului Isus (v.7-8; Rom.12:12; Efes.6:18; Col.4:2; 1Tes.5:17). (2) In viata aceasta avem un vrajmas (v.3), pe Satana (1Petru 5:8). Rugaciunea ne poate pazi de cel rau (Mat.6:13). (3) In rugaciunile noastre, ar trebui sa strigam impotriva pacatului si pentru dreptate (v.7). (4) Rugaciunea staruitoare este considerata credinta (v.8). (5) In zilele de pe urma, inaintea intoarcerii lui Hristos, va exista o opozitie diabolica sporita fata de rugaciunile celor credinciosi (1Tim.4:1). Datorita lui Satana si a placerilor lumii, multi vor inceta sa mai aiba o viata de rugaciune staruitoare (8:14; Mat.13:22; Marcu 4:19).

18:7 ALESILOR … CARE STRIGA ZI SI NOAPTE. Adevaratii alesi ai lui Dumnezeu (adica, aceia care persevereaza in credinta si sfintenie) nu vor inceta nici o clipa sa strige catre Dumnezeu pentru intoarcerea lui Hristos pe pamant in scopul nimicirii puterii lui Satana si a actualului sistem lumesc rau. Ei vor starui in rugaciune ca Dumnezeu sa le faca “dreptate in curand” (v.8) si Hristos sa domneasca in neprihanire, cunoscand ca revenirea Lui este singura speranta reala pentru aceasta lume (Ioan 14:2; 1Tes.5:2-3; 2Tes.2:8; Apoc.19:11-21).

18:8 LE VA FACE DREPTATE. Cand Domnul Isus Se va intoarce, pentru cei care striga catre El zi si noapte (v.7), El va pune capat suferintei, necazului si prigoanei indurate de acestia din partea unei lumi rele si ostile, si ii va lua la El (Ioan 14:2-3). La venirea Sa, credinciosii bisericilor Lui “vom fi rapiti… in nori, ca sa intampinam pe Domnul” (1Tes.4:17). Apoi Dumnezeu ii va face pe cei rai sa cunoasca judecata si mania Sa (1Tes.5:2-3,9).

18:8 VA GASI EL CREDINTA. Intrebarea Domnului Isus, in acest verset, arata probabil ca, pe masura ce timpul intoarcerii Sale se va apropia, raul va deveni predominant, incat multi din Biserica vor cadea din credinta curata (Mat.24:11-13,24; 1Tim.4:1). Pe masura ce ne apropiem de sfarsitul istoriei, fiecare credincios trebuie sa-si puna intrebarea: Perseverez eu in credinta, sunt eu statornic in rugaciune si strig catre Dumnezeu ca sa se faca dreptate si cauza Lui neprihanita sa triumfe desavarsit si pentru totdeauna? Sau, sunt eu atat de preocupat cu aceasta viata incat nu mai astept intoarcerea lui Hristos si Imparatia Sa vesnica (Apoc.19-22)?

18:9-14 UNUL … FARISEU … ALTUL VAMES. (1) Fariseul se socotea neprihanit. Un om crede ca este neprihanit datorita eforturilor sale personale; el nu este constient de natura sa pacatoasa, de nevrednicia sa, de nevoia sa constanta de ajutorul, mila si harul lui Dumnezeu. Datorita faptelor sale exceptionale de pietate si bunatati exterioare, el simte ca nu are nevoie de harul lui Dumnezeu.
(2) Vamesul, pe de alta parte, era profund constient de pacatul si vina sa si in pocainta adevarata, s-a intors de la pacat la Dumnezeu pentru iertare si mila. El este tipul adevaratului copil al lui Dumnezeu.

Advertisements
Published in: on April 24, 2012 at 7:10 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/04/24/luca-181-17/trackback/

%d bloggers like this: