Luca 16

16:8 A LAUDAT PE ISPRAVNICUL NEDREPT. Ceea ce vrea sa spuna Domnul Isus prin aceasta pilda este ca oamenii lumesti sunt suficient de abili in cele pamantesti pentru a-si promova propriile interese si bunastarea. Spre deosebire de acestia, credinciosii adesea nu sunt destul de iscusiti in a-si folosi bunurile pamantesti pentru a-si promova interesul lor spiritual si ceresc.

16:9 BOGATIILOR NEDREPTE. Domnul Isus le numeste nedrepte fiindca nedreptatea, lacomia si puterea lumeasca sunt adesea implicate in acumularea si folosirea lor. Noi trebuie sa folosim bunurile si banii intr-un mod care sa promoveze interesele lui Dumnezeu si mantuirea celorlalti.

16:11 DACA N-ATI FOST CREDINCIOSI. Cei necinstiti, nedrepti sau nedemni de incredere in dobandirea si folosirea bunurilor lumesti (cele mai neinsemnate lucruri) vor proceda la fel si cu lucrurile spirituale. De aceea, credinciosii si, in mod special, conducatorii bisericii trebuie sa nu fie stapaniti de iubire de bani (1Tim.3:1-3).

16:13 NU PUTETI SLUJI LUI DUMNEZEU SI LUI MAMONA. Bogatiile lumii (adica, Mamona) fac dificila mentinerea lui Dumnezeu in centrul vietilor noastre.

16:14 FARISEII … IUBITORI DE BANI. Fariseii iubeau banii si priveau bogatiile ca pe o binecuvantare de la Dumnezeu pentru respectarea stricta, de catre ei, a Legii. Ei “isi bateau joc” de Domnul Isus care era sarac, deoarece vedeau in saracia Lui un semn ca Dumnezeu nu Il cinstise.

16:18 PREACURVESTE. Oricine divorteaza de, sau paraseste partenerul sau partenera de casatorie pentru motive nescripturale (Matei 19:9) si apoi se recasatoreste, “preacurveste”. “Preacurveste” in limba greaca este un indicativ prezent activ desemnand o actiune continua; cu alte cuvinte, atat timp cat sotul nevinovat de care s-a divortat doreste si cauta impacarea, cel vinovat care incheie o alta casatorie, traieste intr-o legatura de adulter. Fiindca Dumnezeu nu priveste fosta casatorie ca anulata, orice alta legatura este preacurvie.
Problema morala fundamentala, in acest caz, este daca recasatorirea sotului vinovat implica sau nu neglijarea obligatiilor corespunzatoare si a raspunderilor parintesti ale primei casatorii, care sunt inca de indeplinit. Daca exista dorinta de impacare din partea sotului nevinovat, raspunsul este categoric: partea vinovata “preacurveste” daca se casatoreste cu altcineva (Marcu 10:11-12).

16:19-31 OM BOGAT … LAZAR. Viata bogatului se consuma intr-un trai care il avea in centru doar pe el. El a facut alegerea gresit si a intrat in suferinta vesnica (v.22-23). Lazar a trait toata viata in saracie, dar inima sa a fost cinstita fata de Dumnezeu. Numele lui inseamna “Dumnezeu este ajutorul meu”. El n-a renuntat nici o clipa la credinta sa in Dumnezeu. Dupa ce a murit, a fost dus imediat in rai, cu Avraam (v.22; 23:43; Fapte.7:59; 2Cor.5:8; Fil.1:23). Destinele celor doi oameni au devenit ireversibile la moarte (v.24-26).
Astazi va propun sa ascultati predica: “Piedici în calea rugaciunii(II)” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/74810/17-piedici-in-calea-rugaciunii-ii

Advertisements
Published in: on April 21, 2012 at 7:04 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/04/21/luca-16/trackback/

%d bloggers like this: