Luca 15:11-32

15:13 A PLECAT INTR-O TARA INDEPARTATA. In aceasta pilda Domnul invata ca o viata plina de pacat si egoism, in sensul cel mai profund, este o separare de dragostea, partasia si autoritatea lui Dumnezeu. Pacatosul sau cel care cade in pacat este asemenea fiului celui tanar care, traind in placerile pacatului, iroseste darurile fizice, intelectuale si spirituale pe care i le-a dat Dumnezeu. Acest lucru duce la dezamagire si durere, cateodata degradand conditia personala, si totdeauna la lipsa unei adevarate vieti, care poate fi gasita numai intr-o legatura reala cu Dumnezeu.

15:17 SI-A VENIT IN FIRE. Inainte ca un om pierdut sa poata veni la Dumnezeu, el trebuie sa-si vada adevarata stare de sclavie fata de pacat si despartire de Dumnezeu (v.14-17). El trebuie sa se intoarca smerit la Dumnezeu, sa-si marturiseasca pacatul si sa fie gata sa faca orice i-ar cere Tatal (v.17-19). A aduce pe cei pierduti in aceasta stare este lucrarea Duhului Sfant (Ioan 16:7-11).

15:20 CAND ERA INCA DEPARTE. Orice tata crestin sau mama crestina trebuie sa inteleaga ca Dumnezeu le iubeste fiul risipitor si ii doreste mantuirea la fel ca si ei. Rugati pe Bunul Dumnezeu si lasati in seama Lui sa caute pe acel copil pana ce el sau ea se va intoarce la Tatal ceresc.

15:20-24 TATAL SAU L-A VAZUT SI I S-A FACUT MILA. Descrierea, de catre Domnul Isus, a reactiei tatalui la intoarcerea fiului ne invata cateva adevaruri importante: (1) Dumnezeu are mila de cei pierduti, din cauza situatiei lor dureroase. (2) Dragostea lui Dumnezeu pentru ei este atat de mare incat El nu inceteaza nici o clipa sa Se mahneasca din cauza lor si sa astepte intoarcerea acestora. (3) Cand un pacatos se intoarce cu sinceritate la Dumnezeu, El este mai mult decat pregatit sa-l primeasca cu iertare, dragoste, compasiune, har si drepturile depline ale calitatii de fiu (Ioan 1:12). Binefacerile mortii lui Hristos, influenta Duhului Sfant si harul lui Dumnezeu devin toate accesibile celor care cauta pe Dumnezeu. (4) Bucuria lui Dumnezeu pentru intoarcerea pacatosilor este nemasurata (v.6-7,10,22-24).

15:24 ACEST FIU AL MEU ERA MORT … PIERDUT. “Pierdut” este folosit cu sensul de a fi pierdut fata de Dumnezeu, la fel ca “niste oi ratacite” (1Petru 2:25; Is.53:6). Viata departe de partasia cu Dumnezeu este moarte spirituala (Efes.2:1; 1Ioan 3:14). Intoarcerea la Dumnezeu aduce viata adevarata (Ioan 11:26).

15:28 S-A INTARATAT DE MANIE. “Fiul cel mai mare” ii reprezinta pe cei care au o forma de religie si respecta doar in afara poruncile lui Dumnezeu, launtric ei fiind separati de El si scopurile Lui privitoare la Imparatie (v.28-30).

Advertisements
Published in: on April 20, 2012 at 7:12 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/04/20/luca-1511-32/trackback/

%d bloggers like this: