Luca 12:1-34

12:1 FATARNICIA. Domnul Isus condamna fatarnicia Fariseilor, prevenindu-si ucenicii sa fie atenti ca acest pacat sa nu patrunda in vietile si lucrarea lor.
(1) Fatarnicie inseamna sa pari ceea ce nu esti – de ex. sa pari in public un credincios evlavios, iar in realitate, viata ta sa ascunda pacatul, imoralitatea, lacomia, pofta si alte faradelegi. Fatarnicul este un inselator in domeniul neprihanirii observabile.
(2) Deoarece fatarnicia implica trairea unei minciuni, ea il face pe cel fatarnic un aliat al lui Satana, tatal minciunii (Ioan 8:44).
(3) Domnul Isus previne pe ucenicii Sai ca orice fatarnicie si orice pacat ascuns vor fi descoperite, daca nu in viata aceasta, in mod sigur in ziua judecatii (Rom.2:76; 1Cor.3:13; 4:5; Apoc.20:12). Ceea ce se face in mod secret, in spatele usilor inchise, va fi candva dat pe fata (v.2-3).
(4) Fatarnicia este un semn al lipsei de frica de Dumnezeu (v.5) si al lipsei Duhului Sfant cu harul Sau regenerator (Rom.8:14-15; 1Cor.6:9-10; Gal.5:19-21; Efes.5:5). Ramanand in aceasta stare nu poti scapa de pedeapsa gheenei (Mat.23:33).

12:5 TEMETI-VA DE ACELA. Ucenicii Domnului Isus trebuie sa se teama de maretia si sfintenia lui Dumnezeu si de mania Lui impotriva pacatului (Is.6:1-5).

12:9 CINE SE VA LEPADA DE MINE. A te lepada de Hristos inseamna (1) a nu recunoaste in fata necredinciosilor ca esti ucenic al Domnului Isus si (2) a refuza sa rezisti prin Evanghelie si principiile neprihanirii descoperite de Hristos, valorilor necrestine ale societatii.

12:15 PAZITI-VA DE … LACOMIE DE BANI. A face din castigul pamantesc sau din avutie scopul vietii este o greseala fatala care duce la pierzarea vesnica (v.20-21). (1) Cuvantul grecesc pentru lacomie (pleonexia) are sensul de sete pentru mai mult. (2) Lacomia nu se refera la asigurarea satisfacerii nevoilor personale si ale familiei (Prov.6:6). Totusi, atunci cand lucram pentru necesitatile noastre, trebuie sa fim bogati fata de Dumnezeu, cautand mai intai Imparatia si neprihanirea Lui (v.31; Mat.6:33). (3) Fiecare dintre noi trebuie sa acorde atentie avertismentului Domnului Isus si sa vada daca nu cumva egoismul si lacomia exista in inima lui.

12:34 COMOARA VOASTRA … INIMA VOASTRA. Inima unei persoane (adica sentimentele, gandurile, dorintele, valorile, vointa si hotararile ei) este atrasa de lucrurile care au cea mai mare importanta pentru ea. (1) Daca aduni lucruri pamantesti, atunci inima ta va fi inrobita de acestea. (2) Daca, insa, Imparatia lui Dumnezeu, lucrurile ceresti, Cuvantul Sau, prezenta si sfintenia Sa si legatura ta cu El sunt comoara ta, atunci inima ta va fi atrasa de lucrurile Imparatiei Lui si viata ta va fi indreptata spre cer, asteptand intoarcerea Domnului tau (v.35-40).

Advertisements
Published in: on April 13, 2012 at 7:24 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/04/13/luca-121-34/trackback/

%d bloggers like this: