Luca 6:1-26

6:2-10 DOMN … AL SABATULUI. Desi Fariseii invinuiesc pe Isus de nesocotirea Sabatului, in realitate El a nesocotit doar interpretarea excesiva a acestei zile. Isus afirma ca respectarea Sabatului nu trebuie sa degenereze intr-un ritual care sa fie mentinut cu pretul sacrificarii nevoilor esentiale ale omului. Hristos este Domnul Sabatului (v.5). Ziua de odihna trebuie folosita pentru a ne intrerupe lucrul cotidian si urmarirea castigului material si a ne intoarce la Dumnezeu, recunoscand ca El este Domn al intregii vieti. Mai departe, cuvintele si faptele lui Isus (v.6-10) ne invata ca Ziua Domnului trebuie sa fie un prilej de a cauta si ajuta pe cei aflati in nevoie, atat spiritual cat si fizic.

6:12 TOATA NOAPTEA IN RUGACIUNE. Isus cauta mereu sa fie singur cu Tatal Sau, in rugaciune, mai ales cand era vorba de hotarari insemnate. (1) Noaptea Sa de rugaciune fierbinte dadea rezultate coplesitoare (Iacov 5:16). Urmare acestei nopti de rugaciune, Isus a ales pe cei doisprezece ca apostoli ai Sai (v.13-16), a vindecat pe multi care erau bolnavi (v.17-19) si a rostit cea mai cunoscuta cuvantare a Sa (v.20-49). (2) Daca Isus, Fiul desavarsit al lui Dumnezeu, a petrecut o noapte intreaga in rugaciune catre Tatal pentru a lua o decizie importanta, cu cat mai mult avem nevoie noi, cu toate slabiciunile si caderile noastre sa petrecem nopti in rugaciune si in partasie stransa cu Tatal ceresc.

6:22 CAND OAMENII VA VOR URI. Cei care urmeaza lui Isus trebuie sa se bucure si sa salte “de veselie” (v.23) cand sunt criticati si batjocoriti. Prigonirea de catre ceilalti, din cauza neprihanirii, este dovada faptului ca ei sunt in partasie adevarata cu Domnul, fiindca Isus a fost si El urat si maltratat de lume (Ioan 15:18-21; Matei 5:10).

6:23 TOT ASA … CU PROOROCII. In Vechiul Testament, poporul lui Israel a respins de multe ori mesajele proorocilor (1Regi 19:10; Matei 5:12; 23:31,37; Fapte.7:51-52). (1) Bisericile, astazi, trebuie sa aiba in vedere ca Dumnezeu le trimite prooroci (1Cor.12:28; Efes.4:11) pentru a chema atat pe conducatori cat si pe ceilalti la o viata de neprihanire, credinciosie fata de Scriptura si despartire de lume (Apoc.2-3).
(2) Bisericile pot face acelasi lucru pe care l-a facut Israel in vechime, respingand cuvintele proorocilor Lui si pierzand binecuvantarea si mantuirea lui Dumnezeu. Pe de alta parte, bisericile pot primi mesajul lui Dumnezeu, pot sa se intoarca de la pacat, sa-si adanceasca credinciosia fata de Dumnezeu si Cuvantul Lui si sa mearga mai departe ca popor al lui Dumnezeu. Acele biserici care resping pe proorocii adevarati ai lui Dumnezeu vor fi, in cele din urma, respinse ele insele de Dumnezeu (13:34-35; Apoc.2:3).
(3) Trebuie, de asemenea, sa se stie ca Satana va trimite intentionat prooroci mincinosi in biserici (Matei 13:24-30, 36-43), prooroci care resping autoritatea absoluta a Cuvantului lui Dumnezeu, care pretind ca au autoritate egala cu a Cuvantului lui Dumnezeu si sustin ca revelatia comunicata de ei este infailibila, cuvintele lor netrebuind sa fie judecate de catre biserici. Asemenea prooroci trebuie respinsi in mod hotarat.

6:24 VAI DE VOI, BOGATILOR. Isus vorbeste despre aceia care isi intemeiaza vietile, telurile, fericirea lor, in primul rand pe lucrurile materiale sau pe cautarea unei mari bogatii.

6:26 VAI DE VOI, CAND TOTI OAMENII VA VOR GRAI DE BINE. Cand o buna parte din lumea necredincioasa vorbeste de bine despre un credincios sau un slujitor, doar cu numele, al lui Dumnezeu, aceasta poate fi o dovada ca acel om nu este un autentic ucenic al lui Hristos, fiindca proorocii mincinosi sunt adesea populari in randul celor necredinciosi lui Hristos. Proorocului sau celui care slujeste i se va intampla acelasi lucru care I s-a intamplat lui Hristos: viata si mesajul lui vor intra in conflict cu pacatele celor necredinciosi, fiind, prin urmare, respinse de acestia.

Astazi va propun sa ascultati predica: “Conditii pentru a fi ascultati în rugaciune” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/74804/11-conditii-pentru-a-fi-ascultati-in-rugaciune

Advertisements
Published in: on March 31, 2012 at 7:18 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/03/31/luca-61-26/trackback/

%d bloggers like this: