Marcu 15:1-28

15:2 Pana in acest moment, Isus fusese judecat de liderii religiosi sub acuzatia de blasfemie. Acum a fost dus inaintea unei instante civile, sub acuzatia de tradare. Procesul civil s-a desfasurat in trei etape – prima inaintea lui Pilat, a doua inaintea lui Irod si in final din nou inaintea lui Pilat.

15:20 Dupa ce s-au saturat de glumele lor vulgare, L-au imbracat cu hainele Lui si L-au dus afara ca sa-L rastigneasca. Marcu aminteste aici ca ostasii i-au ordonat unui trecator, pe nume Simon din Cirena (o localitate din nordul Africii) sa poarta crucea Lui. E posibil ca acesta sa fi fost negru, dar, dupa toate probabilitatile era un evreu elenistic. El avea doi fii: Alexandru si Rufus, care erau probabil credinciosi (daca Rufus sau Ruf este una si aceeasi persoana cu cea mentionata la Romani 16:13). Prin faptul ca a purtat crucea, venind in urma lui Isus, el ne-a pus la dispozitie imaginea ideala care ar trebui sa ne caracterizeze si pe noi, ca ucenici ai Mantuitorului.

15:22 Golgota este un cuvant aramaic, insemnand craniu. Calvar este echivalentul termenului in latina. Poate ca locul respectiv avea infatisarea unui craniu sau a fost numit asa, datorita faptului ca acolo aveau loc executiile.

15:23 Ostasii I-au oferit lui Isus vin amestecat cu smirna, care ar fi avut darul de a atenua durerea. Domnul a refuzat sa bea aceasta bautura.

15:25-28 Era ora 9 dimineata, cand L-au rastignit pe Domnul Isus. Deasupra capului sau au asezat titlul: REGELE IUDEILOR (Marcu nu reda continutul integral al inscriptiei, el prezinta esenta ei; vezi Matei 27:37; Luca 23:38; Ioan 19:19). Impreuna cu El au fost rastigniti doi talhari, cate unul de o parte si de alta a Lui, exact asa cum prezisese Isaia ca la moartea Sa El va fi asociat cu criminalii (Isaia 53:12).

Astazi va propun sa ascultati predica: “Rugaciunea de mijlocire pt.Biserica (I)” : http://audio.resursecrestine.ro/predici/74800/07-rugaciunea-de-mijlocire-pt-biserica-i

Advertisements
Published in: on March 17, 2012 at 7:14 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/03/17/marcu-151-28/trackback/

%d bloggers like this: