Matei 27:26-50

27:26 PE ISUS… A PUS SA-L BATA. Acesta este stadiu al patrulea al suferintelor lui Hristos. (1) Pedeapsa romana consta in dezbracarea osanditului si legarea lui de un stalp sau incovoierea lui deasupra unui reazim scund, cu mainile legate. Instrumentul de tortura era alcatuit dintr-un manier de lemn, de care erau prinse mai multe curele din piele ce aveau legate de ele bucati de fier sau de os. Loviturile erau aplicate pe spatele osanditului de doi oameni, unul lovind dintr-o parte, al doilea din cealalta parte. Tortura aceasta ducea la sfasierea carnii, intr-o asa masura, incat uneori erau expuse venele, arterele si chiar organele interne. Adesea, victima murea in timpul bataii.
(2) Biciuirea este un supliciu oribil. Neputinta lui Isus de a-Si purta crucea s-a datorat, desigur, acestei crunte pedepse (v.32; Luca 23:26). “Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste el si prin ranile Lui suntem tamaduiti” (Is.53:5; 1Petru 2:24). Noi oamenii, care facem pacate atat de des, trebuie sa ne gandim cat a indurat Bunul nostru Domn Isus ca sa putem ajunge in Imparatia Sa. Intodeauna trebuie sa ne gandim la suferinta pe care a indurat-o Domnul Isus pentru noi pacatosii si sa ne infranam de la pacat si sa mergem pe calea placuta Domnului.

27:28-29 O HAINA STACOJIE… O CUNUNA DE SPINI. Acesta este stadiul al cincilea al suferintelor lui Hristos. Isus este dezlegat si asezat in mijlocul cetei de ostasi romani (v.27). Acestia Ii pun o mantie pe umeri, o trestie in mana si indeasa o cununa, facuta din crengi care au ghimpi lungi, pe capul Lui. Ostasii isi bat joc si-L lovesc peste fata si cap, infigandu-I si mai adanc spinii in pielea capului (v.30-31).

27:31 L-AU DUS SA-L RASTIGNEASCA. Acesta este al saselea stadiu al suferintelor lui Hristos. Lemnul greu al crucii este prins de umarul Lui. El Isi incepe drumul spre Golgota. Povara grinzii de lemn, ranile si istovirea fizica Il doboara. Incearca sa se ridice dar nu reuseste. Atunci Simon este pus sa-I poarte crucea.

27:35 L-AU RASTIGNIT. Acesta este al saptelea stadiu al suferintelor lui Hristos. Pe Golgota, grinda de lemn este lasata jos, iar Hristos este asezat deasupra. Bratele Ii sunt intinse de-a lungul lemnului si cu cate un cui gros, batut adanc in lemn, I se strapunge mana (sau incheietura mainii), mai intai cea dreapta, apoi cea stanga. Apoi Hristos este ridicat cu franghii sau scari, partea transversala a crucii este legata sau batuta in cuie de cea verticala si, pe aceasta din urma se fixeaza un mic suport pentru corp. Apoi Ii sunt intinse picioarele si cu o bucata de fier I se strapung amandoua.

27:39 ISI BATEAU JOC DE EL. Acesta este al optulea stadiu al suferintelor lui Hristos. Isus ofera acum o priveliste sfasietoare, siroind de sange, acoperit de rani si expus privirilor multimii. El traieste ceasuri de durere a intregului Sau trup, bratele Ii sunt vlaguite; simte un noian de crampe in muschi si pielea de pe spate rupandu-I-se. Apoi incepe un alt chin – o durere cumplita in adancul pieptului, pe masura ce sangele incepe sa comprime inima. Hristos este torturat de o sete vie (Ioan 19:28) si este constient de batjocura celor care trec pe langa cruce (v.39-44).

27:46 PENTRU CE M-AI PARASIT? Acesta este stadiul al noualea al suferintelor lui Hristos. Cuvintele acestei intrebari exprima momentul culminant al patimilor lui Hristos pentru o lume pierduta. Strigatul Sau in aramaica “Dumnezeu meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit?” marturiseste ca El traieste experienta despartirii de Dumnezeu, in locul omului pacatos. Aici durerea, suferinta ating cel mai inalt grad. El este zdrobit pentru faradelegile noastre (Is.53:5) si Se da pe Sine ca “rascumparare pentru multi” (20:28; 1Tim.2:6). Pe Cel care n-a cunoscut pacat Dumnezeu Il face “pacat pentru noi” (2Cor.5:21); El moare parasit pentru ca noi sa nu mai fim niciodata parasiti (Ps.22). Astfel, noi suntem izbaviti prin suferintele lui Hristos (1Petru 1:19)

27:50 ISUS A STRIGAT IARASI. Acesta este stadiul al zecelea al suferintelor lui Hristos. El Isi rosteste ultimele cuvinte cu glas tare: “S-a ispravit” (Ioan 19:30). Acest strigat reprezinta sfarsitul patimilor Sale si desavarsirea lucrarii Lui mantuitoare. Datoria pentru pacatul nostru a fost platita din plin, iar planul de mantuire si-a aflat temelia. Numai dupa aceea rosteste El o ultima rugaciune: “Tata, in mainile Tale Imi incredintez Duhul” (Luca 23:46).

Advertisements
Published in: on February 15, 2012 at 7:22 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/02/15/matei-2726-50/trackback/

%d bloggers like this: