Matei 25:1-30

25:1 PILDA CELOR ZECE FECIOARE. Pilda celor zece fecioare subliniaza ca toti credinciosii trebuie sa-si priveasca permanent starea lor spirituala in lumina venirii lui Hristos, intr-un moment nestiut si neasteptat. Ei trebuie sa persevereze in credinta asa incat atunci cand ziua si ceasul vor veni sa fie primiti de Domnul care Se intoarce (v.10). A nu fi intr-o legatura personala cu Domnul, la venirea Lui, inseamna a fi exclus din prezenta si Imparatia Sa.
(1) Ceea ce deosebeste pe cele nechibzuite de cele intelepte este neacceptarea, de catre primele, ca Domnul intorcandu-Se (Ioan 14:3) va veni intr-un moment neasteptat, un moment neprecedat de semne observabile si specifice (v.13; 24:36,44).
(2) Hristos arata aici si in alta parte (Luca 18:8) ca o mare parte din Biserica nu va fi pregatita, in ceasul venirii Lui (v.8-13). Astfel, Hristos spune clar ca El nu va astepta pana ce toate bisericile vor fi pregatite pentru venirea Lui.
(3) Trebuie sa se observe ca toate fecioarele (si cele credincioase si cele necredincioase) au fost luate prin surprindere de venirea mirelui (v.5-7). Aceasta sugereaza ca pilda celor zece fecioare se aplica credinciosilor dinaintea necazului si nu celor din vremea necazului, care vor avea semne potrivite, precedand intoarcerea lui Hristos la sfarsitul necazului.

25:4 UNTDELEMN. Isus, intr-o serie de ilustrari (capitolul 25), accentueaza cerinta credinciosiei si a vegherii pana la intoarcerea Lui. Pilda celor zece fecioare evidentiaza necesitatea presanta a staruirii in credinta, din cauza venirii lui Hristos la o data cu neputinta de prezis (Luca 21:19). Untdelemnul din pilda reprezinta credinta absoluta, neprihanirea si prezenta permanenta a Duhului Sfant. Alte cinci pilde care ne invata lectia staruintei sunt cele despre: semanator (Luca 8:4-15), stapanul casei (Luca 12:35-40), ispravnicul credincios (Luca 12:42-48), ziditorul turnului (Luca 14:28-30) si sarea fara gust (Luca 14:34-35).

25:15 TALANTII. Pilda talantilor ne previne ca locul si slujirea noastra in ceruri vor depinde de credinciosia din vietile si slujirea noastra, aici, pe pamant (v.29). Talantul reprezinta inzestrarile noastre, timpul nostru, resursele si posibilitatile noastre de a-L sluji pe Dumnezeu, pe pamant. Aceste lucruri sunt considerate de Dumnezeu un credit de care suntem raspunzatori pentru a-l administra in modul cel mai intelept.

25:29 CELUI CE ARE. Isus arata un principiu important cu privire la rasplatirea credinciosului in ceruri. Ceea ce fiecare credincios va primi in viitoarea Imparatie a lui Dumnezeu va depinde de ceea ce poseda din ea, acum. Locul si mostenirea din ceruri vor fi proportionale cu consacrarea sa de-acum si incredintarea sa cailor si Imparatiei lui Dumnezeu (Luca 22:24-30).

Advertisements
Published in: on February 9, 2012 at 7:06 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/02/09/matei-251-30/trackback/

%d bloggers like this: