Matei 21:23-46

21:33-44 VIERII CEI RAI. Aceasta pilda ilustreaza respingerea Fiului iubit al lui Dumnezeu, de catre Israel (Marcu 12:1; Luca 20:9).
Raspunzand in continuare la intrebarea despre autoritate, Isus a rostit o alta pilda, despre un gospodar, care a sadit o vie. A imprejmuit-o cu un gard, a sapat un teasc in ea, si a zidit un turn. Apoi a dat-o in arenda unor viticultori. Cand a venit vremea roadelor, i-a trimis pe robii sai la viticultori, ca sa ia partea lui de rod. Dar viticultorii pe unul l-a batut, pe altul l-au omorat, iar pe altul l-au ucis cu pietre. Cand a mai trimis alti robi, acestia au avut parte de acelasi tratament. A treia oara, l-a trimis pe fiul sau, crezand ca-l vor trata respectuos. Stiind bine ca acesta era mostenitorul, ei l-au omorat, cu gand sa puna mana pe mostenirea lui.
In acest punct, Domnul i-a intrebat pe preoti si pe batrani ce va face stapanul viei viticultorilor acelora. Parabola aceasta ar putea fi talmacita astfel; Dumnezeu este proprietarul viei iar Israel este via Sa (Ps.80:8; Isaia 5:1-7; Ier.2:21). Gardul este Legea lui Moise, care separa Israelul de Neamuri si ii pastra pe israeliti ca popor distinct, pus deoparte pentru Domnul. Prin procedeu metonimiei, teascul reprezinta roada pe care Israel trebuia sa o fi produs pentru Dumnezeu. Turnul sugereaza ochiul veghetor, cu care Iehova avea grija de poporul Sau. Viticultorii sunt preotii cei mai de seama si carturarii.
De nenumarate ori, Dumnezeu Si-a trimis robii, proorocii, la poporul Israel, cautand in via Sa roadele partasiei, sfinteniei si iubirii. Dar ei i-au prigonit pe prooroci iar pe unii dintre ei i-au omorat. In cele din urma, Dumnezeu Si-a trimis Fiul, spunand: “Vor primi cu cinste pe Fiul Meu”. Mai marii preotilor si carturarii au spus insa: “Acesta este mostenitorul” , caci in particular unii dintre ei recunosteau ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, desi in public tagaduiau acest lucru, si astfel au raspuns la propria lor intrebare referitoare la autoritatea Lui. Autoritatea Lui provenea din faptul ca este Fiul lui Dumnezeu. In parabola este citata declaratia lor, care suna astfel: “Iata mostenitorul. Veniti sa-l omoram si sa punem mana pe mostenirea lui” (v.38). Gandul lor putea fi: “Daca-L lasam asa, toti vor crede in El si vor veni romanii si ne vor nimici, si locul nostru, si neamul” (Ioan 11:48). Si astfel L-au respins si L-au rastignit. Cand Mantuitorul a intrebat ce va face proprietarul viei, raspunsul lor i-a osandit, asa cum reiese din versetele 42 si 43. Dar dupa moartea Sa, El a fost inviat din morti si Dumnezeu L-a inaltat nespus de mult, si I-a dat Numele care este mai presus de orice nume. Apoi Isus a vestit fara inconjur ca Imparatia lui Dumnezeu va fi luata de la Israel si data unui neam, care va aduce roadele cuvenite.

21:43 IMPARATIA… LUATA DE LA VOI. Israel respinge pe Mesia si Imparatia Lui. Drept urmare, Imparatia lui Dumnezeu si puterea ei sunt date altora, celor care raspund Evangheliei, fie ei Iudei sau Neamuri (1Petru 2:9). Acest principiu este inca valabil. Imparatia si puterea ei vor fi luate de la cei care nu-I raman credinciosi lui Hristos, respingand caile Lui neprihanite (Rom.11:19-22); in schimb ea va fi data unor oameni care se separa de lume si cauta mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui (5:6; 6:33).

Advertisements
Published in: on February 2, 2012 at 7:02 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/02/02/matei-2123-46/trackback/

%d bloggers like this: