Matei 19

19:9 AFARA DE PRICINA DE CURVIE. Vointa lui Dumnezeu in privinta casatoriei este: un singur tovaras de viata, o singura casatorie in viata (v.5-6; Gen.1:27; 2:24; Marcu 10:6). De la aceasta regula Isus admite o singura exceptie: in caz de curvie. Curvia este lipsa de credinta conjugala (gr.porneia), incluzand adulterul sau alta forma de imoralitate sexuala (5:32; 19:9). Prin urmare, divortul este permis in caz de imoralitate sexuala. Fapte biblice importante penrtu problema divortului, sunt urmatoarele: (1) Cand Isus critica divortul in 19:7-8, El nu critica o despartire din pricina adulterului, ci divortul permis in Vechiul Testament in acele cazuri in care sotul descopera lipsa castitatii premaritale, dupa savarsirea ceremoniei de casatorie (Deut.24:1-4). Dorinta lui Dumnezeu in asemenea cazuri este ca cei doi sa ramana impreuna. Totusi, El a ingaduit divortul, datorita lipsei castitatii premaritale, din cauza impietririi inimilor oamenilor (v.7-8).
(2) Desi divortul este o tragedie, necredinciosia in casatorie este un pacat atat de mare impotriva celuilalt sot, incat Hristos afirma ca persoana nevinovata are dreptul de a pune capat unei casatorii, in urma adulterului, el sau ea fiind liberi sa se recasatoreasca, dar cu o persoana credincioasa (1Cor.7:27-28).
(3) Vorbind despre casatorie si despartire, in 1Cor.7:12-16, Pavel arata ca o casatorie mai poate fi desfacuta prin separarea de sotul necredincios. Mai departe, el precizeaza ca recasatorirea unei persoane credincioase nu este un pacat 91Cor.7:15, 7:27-28).

19:21 DU-TE DE VINDE CE AI. Isus l-a incercat pe tanarul bogat in punctul sau cel mai slab, averea sa. El nu dorea sa-L puna pe Isus mai presus de bunurile lui. Trebuie sa fim in stare sa renuntam la orice, daca Hristos ne-o cere.

19:30 CEI DINTAI VOR FI CEI DIN URMA. “Cei dintai” sunt cei care, din cauza averii lor, a educatiei, a statutului lor, a pozitiei sau a talentelor lor sunt tinuti in cinste de lume si, uneori, chiar de biserica. “Cei din urma” sunt cei necunoscuti si considerati neinsemnati. In veacul viitor, “multi” dintre cei socotiti mari conducatori in biserica vor dobandi pozitii in urma altora si multi dintre cei anonimi vor fi inaltati in locuri de cinste (1Cor.15:41-42).
Acest lucru se datoreaza faptului ca Dumnezeu apreciaza oamenii, nu dupa aparente, ci dupa sinceritatea, puritatea si iubirea din inimile lor (1Sam.16:7). Cititi istorisirile despre vaduva cea saraca (Marcu 12:42-44) si Maria din Betania (26:7-13) pentru a vedea atitudinea lui Hristos fata de cei smeriti.

Advertisements
Published in: on January 29, 2012 at 7:06 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/29/matei-19/trackback/

%d bloggers like this: