Matei 17

17:17 NECREDINCIOS SI PORNIT LA RAU. Aceste cuvinte exprima aprecierea data de Isus ucenicilor si bisericilor care nu reusesc sa slujeasca altora cu adevarata putere a Imparatiei lui Dumnezeu. (1) Nereusita in incercarea de eliberare a celor oprimati de Satana sau demoni (v.15-21) arata o lipsa de credinta, intelegere si dedicare spirituala (v.17, 20-21; Marcu 9:29). (2) Scopul Duhului Sfant, vadit de relatarea din v.14-21, este de a reliefa nu numai ca Isus scoate afara demonii, ci si ca El doreste ca ucenicii Sai sa faca acelasi lucru prin credinta, rugaciune si post (v.20-21). Isus este profund dezamagit si indurerat cand cei ce cred in El nu reusesc sa-I impartaseasca lucrarea impotriva puterilor lui Satana (10:1; 10:8; Marcu 9:28-29; Luca 9:1; Ioan 14:12).

17:20 CREDINTA… NIMIC NU V-AR FI CU NEPUTINTA. Isus comenteaza adesea natura adevaratei credinte. El vorbeste despre o credinta care poate misca muntii, poate produce minuni si vindecare si poate implini lucruri mari pentru Dumnezeu. Ce este credinta aceasta despre care vorbeste Isus?
(1) Credinta adevarata este o credinta efectiva care produce rezultate: ea va muta muntii.
(2) Credinta adevarata nu este o incredere intr-o putere sau o forta, ci este o “credinta in Dumnezeu” (Marcu 11:22).
(3) Credinta adevarata este o lucrare a lui Dumnezeu in inima crestinului (Marcu 9:24; Fil.2:13). Ea comporta constiinta comunicata in mod dumnezeiesc inimilor noastre, ca rugaciunilor noastre li se raspunde (Marcu 11:23). Credinta este creata in noi de Duhul Sfant; noi nu o putem produce in mintile noastre (Rom.12:3; 1Cor.12:9).
(4) Deoarece credinta adevarata este un dar impartasit noua de Dumnezeu este important sa ne apropiem de Hristos si Cuvantul Lui si sa ne adancim increderea in El (Rom.10:17; Fil.3:8-15). Noi depindem de El in totul; “caci despartiti de Mine, nu puteti face nimic” (Ioan 15:5; Ioan 3:27; Evr.4:16; 7:25). Cu alte cuvinte, trebuie sa-L cautam pe Hristos ca pe autorul si “desavarsirea credintei noastre” (Evr.12:2). Prezenta Lui intima si ascultarea noastra fata de Cuvantul Lui sunt izvorul si secretul credintei (9:21; Ioan 15:7).
(5) Credinta adevarata este sub controlul lui Dumnezeu. Credinta este acordata in temeiul dragostei, intelepciunii, harului Lui si in vederea Imparatiei, pentru a implini voia lui Dumnezeu si a exprima dragostea Lui fata de noi. Ea nu se cade sa serveasca interesului propriu, egoist (Iac.4:3). Domnul afirma limpede ce inseamna a fi ucenicul Sau. A te lepada de eul tau nu este totuna cu lepadarea de sine. Inseamna a-I ceda Lui controlul asupra vietii tale, intr-o masura atat de mare, incat eul tau sa nu mai aiba nici un fel de drepturi. A-ti lua crucea inseamna a fi dispus sa induri rusine, suferinte si poate chiar martirajul pentru El. Inseamna sa mori fata de pacat, fata de eu si fata de lume. A-L urma pe El inseamna a trai cum a trait El, cu toate implicatiile de smerenie, saracie, compasiune, dragoste, har si toate celelalte virtuti dumnezeiesti.

Advertisements
Published in: on January 26, 2012 at 7:09 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/26/matei-17/trackback/

%d bloggers like this: