Matei 13:1-30

13:3 PILDELE IMPARATIEI. In capitolul 13 avem pildele Imparatiei cerurilor, descriind atat rezultatele predicarii Evangheliei cat si conditiile spirituale care vor predomina pe pamant in cadrul manifestarii vizibile a Imparatiei cerurilor (adica, bisericile) pana la sfarsitul veacului.
(1) In cele mai multe dintre aceste pilde Hristos invata ca binele va coexista cu raul in Imparatia Sa vazuta, de-a lungul intregii istorii. Printre cei care marturisesc Numele Lui, vor fi intalnite apostazia si desertaciunea, ca si credinciosia si evlavia. La sfarsitul veacului raul va fi nimicit (v.41,49); “atunci cei neprihaniti vor straluci ca soarele in Imparatia Tatalui lor” (v.43).
(2) Hristos spune aceste pilde pentru a-i preveni pe adevaratii Sai ucenici sa se astepte la intalnirea raului in Imparatie si a-i invata cum sa infranga influenta si impotrivirea lui Satan si a slujitorilor lui.
(3) Pildele din viata zilnica relateaza si ilustreaza anumite adevaruri spirituale. Unicitatea lor consta in calitatea de a descoperi adevarul omului duhovnicesc, ascunzandu-l, insa, celui necredincios (v.11). Pildele pot pretinde uneori, o hotarare (Luca 10:30-37).

13:24-25 SAMANTA BUNA… NEGHINA. Pilda neghinei atrage luarea aminte asupra faptului ca Satana va semana alaturi de cei care seamana Cuvantul lui Dumnezeu. “Tarina” este lumea si samanta buna sunt credinciosii Imparatiei (v.38).
(1) Evanghelia si adevaratii credinciosi vor fi semanati in toata lumea (v.38). Satana isi va semana si el adeptii, “fiii celui rau” (v.38) printre oamenii lui Dumnezeu, pentru a se opune adevarului lui Dumnezeu (v.25, 38-39).
(2) Principala lucrare a trimisilor lui Satana in Imparatia vazuta a cerurilor va fi de a submina autoritatea Cuvantului lui Dumnezeu (Gen.3:4) si de a incuraja stricaciunea si invatatura mincinoasa (Fapte.20:29-30; 2Tes.2:7,12). Hristos a vorbit, mai tarziu, de o lucrare de inselare desfasurata printre cei credinciosi de catre acesti crestini doar cu numele, care sunt in realitate invatatori mincinosi.
(3) Situatiei acesteia in care oamenii lui Satana exista printre oamenii lui Dumnezeu i se va pune capat o data cu nimicirea definitiva de catre Dumnezeu, a celor rai, la sfarsitul veacului (v.38-43).

13:30 LASATI-LE SA CREASCA AMANDOUA IMPREUNA. In legatura cu cresterea ucenicilor autentici ai lui Hristos laolalta cu copiii lui Satana, care se deghizeaza in credinciosi (v.38; 2Cor.11:13-15), trebuie sa fie precizate trei lucruri:
(1) Aceasta coexistenta va avea loc in toata epoca Evangheliei. Dumnezeu nu va porunci ingerilor Sai sa nimiceasca pe fiii celui rau, pana ce nu va veni sfarsitul acestei lumi (v.30,38-41).
(2) Pilda aceasta nu contrazice invataturile biblice gasite in alta parte, care impun credinciosilor sa-i disciplineze pe membrii care pacatuiesc si sa-i excluda pe membrii nepocaiti si falsi de la partasie. Totusi trebuie sa se inteleaga ca disciplina din biserica, in cel mai bun caz, va fi doar o solutie partiala pentru cei rai din Imparatie. Dumnezeu si ingerii Lui vor face despartirea definitiva.
(3) Credinciosii trebuie sa fie neincetat atenti la elementele si persoanele primejdioase, pe care Satana le seamana in toate partile lucratorilor lui Dumnezeu. Acestia vor aparea in multe feluri, ca niste copii adevarati ai lui Dumnezeu (2Cor.11:13).

Advertisements
Published in: on January 19, 2012 at 7:28 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/19/matei-131-30/trackback/

%d bloggers like this: