Matei 10:21-42

10:23 CETATILE LUI ISRAEL. Se poate ca Hristos sa spuna aici ucenicilor Sai ca Evanghelia va fi propovaduita in continuare Iudeilor, pana la intoarcerea Sa.

10:24-25 Ucenicii Domnului vor fi avut adesea prilejul sa se intrebe de ce trebuie sa indure acest tratament neomenos. Daca Isus era cu adevarat Mesia, atunci de ce sufereau urmasii Lui, in loc sa domneasca? In versetele 24 si 25, El anticipeaza perplexitatea lor si le raspunde, amintindu-le de relatia lor cu El. Ei erau ucenici. El era Invatatorul lor. Ei erau membrii ai casei Sale. Calitatea de ucenici presupunea a-L urma pe Invatator. Slujitorul nu trebuie sa se astepte sa fie tratat mai bine decat Stapanul sau. Daca oamenii Il numesc pe Stapanul de drept al casei “Beelzebul” (“domnul mustelor”, un zeu ekronit, al carui nume insemna pentru iudei Satan), atunci asupra lor vor fi azvarlite insulte si mai mari. Ucenicia presupune a avea parte de respingerea de care a avut parte si Invatatorul.

10:26 NU VA TEMETI DE EI. Lucrarea ucenicilor pentru Hristos si lupta lor impotriva lui Satana ii va expune contraatacului acestuia (v.16-25); totusi, ei nu trebuie sa se teama, fiindca Duhul Sfant si Tatal ii vor sustine (v.20, 29-31). Ei trebuie sa ramana credinciosi Cuvantului lui Hristos, propovaduind pe fata, sincer si cu curaj.

10:28 GHEENA. Cuvantul “gheena” (gr. gehenna) care apare in acest verset se refera la un loc de pedeapsa vesnica, destinat celor pacatosi (cf. Marcu 9:43,48). Biblia arata ca existenta umana nu se sfarseste o data cu moartea, ci continua in vesnicie, fie in prezenta lui Dumnezeu, fie intr-un loc de pedeapsa. Privitor la starea celor nemantuiti trebuie sa notam urmatoarele:
(1) Isus invata ca exista un loc de pedeapsa vesnica pentru cei osanditi inaintea lui Dumnezeu (vezi 5:22, 29-30; 18:9; 23:15,33; Marcu 9:43, 45, 47; Luca 10:15; 12:5). Este realitatea ingrozitoare a pedepsei nesfarsite, locul unde se afla “focul care nu se stinge” (Marcu 8:43), “focul cel vesnic, care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui” (25:41), unde “va fi plansulsi scrasnirea dintilor” (13:42,50), loc al legarii si al intunericului de afara (22:13), al chinului, al durerii si al despartirii de cer (Luca 16:23).
(2) Invatatura epistolelor este, in esenta, aceeasi. Apostolii vorbesc despre o judecata viitoare facuta de Dumnezeu si care va aduce razbunare asupra celor care nesocotesc Evanghelia (2Tes.1:5-9), despre o despartire de prezenta si slava Domnului (2Tes.1:9) si despre nimicirea vrajmasilor lui Dumnezeu (2Tim. 2:12).
(3) Biblia invata ca judecata asupra raufacatorilor este sigura. Ideea de baza se refera la condamnarea, suferinta si despartirea de Dumnezeu, fara limita in timp. Pentru crestini, aceasta invatatura poate fi neplacuta sau greu de inteles. Totusi, trebuie sa ne supunem autoritatii Cuvantului lui Dumnezeu si sa avem incredere in hotararea si dreptatea lui Dumnezeu.
(4) Trebuie sa ne gandim, in primul rand, ca Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau ca sa moara pentru a nu mai fi nevoie sa piara cineva (Ioan 3:16). Nu este dorinta sau intentia lui Dumnezeu sa trimita pe cineva in gheena (2Petru 3:9). Cei care intra in acest loc o fac in urma impotrivirii fata de mantuirea oferita de Dumnezeu (Rom. 1:16-2:10). Realitatea gheenei ar trebui sa-i faca pe toti credinciosii sa urasca pacatul cu putere, sa caute neincetat mantuirea celor pierduti si sa previna pe fiecare de dreapta judecata viitoare a lui Dumnezeu.

10:31 VOI SUNTETI MAI DE PRET. Isus ne invata ca Tatalui ceresc ii sunt de mare pret copiii Sai credinciosi. (1) Dumnezeu pune pret pe noi si pe nevoile noastre, El doreste dragostea si partasia cu noi atat de mult, incat El L-a trimis pe Isus sa moara pe cruce, pentru noi. Noi nu suntem niciodata departe de prezenta, grija si preocuparea Lui. El cunoaste toate nevoile, incercarile si durerile noastre (6:8). (2) Noi suntem atat de importanti pentru Dumnezeu, incat El pretuieste ca pe o comoara credinciosia, iubirea si fidelitatea noastra, mai presus de orice, fata de El. Credinta noastra neclintita in Hristos, lamurita prin incercari si necaz, este slava si onoarea Lui.

10:32 MA VA MARTURISI INAINTEA OAMENILOR. A “marturisi” (gr.homologeo) inseamna, pentru Hristos, a-L recunoaste pe El drept Domn al vietii tale si a face acest lucru pe fata, inaintea altora, chiar si acelora care I se opun Lui, cailor si exigentelor Sale.

10:34 N-AM VENIT SA ADUC PACEA. Desi Isus Hristos este numit “Printul pacii” (Is.9:6; Matei 5:9; Rom.5:1) si adevarul trebuie sa fie proclamat totdeauna cu dragoste (Efes.4:15), exista un anumit sens, in care venirea Lui si vestirea Evangheliei vor aduce dezbinare, si acest lucru in mod intentionat. (1) Credinta in Hristos il separa pe credincios de cel pacatos si de lume (v.32-37; Luca 12:51-53). Vestirea Cuvantului lui Dumnezeu si a adevarului acestuia va provoca impotrivire, dezbinare si prigoana (12:24; 14:4-12; 27:1; Fapte 5:17; 7:54-60; 14:22). (3) O viata traita dupa cerintele de neprihanire ale lui Hristos va aduce batjocura si dispretul (5:10-11). (4) Apararea credintei apostolice a Noului Testament impotriva ereziei va aduce dezbinare (2Cor. 11:12-15; Gal.1:9; Fil.1:15-17; 2Tim.1:15). (5) Invatatura lui Hristos despre pace si unitate trebuie sa fie tinuta cu credinciosie, in legatura cu acest adevar ca El nu a venit sa aduca pacea, ci sabia (Ioan 17:21).

10:41 PROOROC… OM NEPRIHANIT. Isus vorbeste despre primirea unui prooroc si a unui om neprihanit, cei care sunt cel mai adesea respinsi si prigoniti din cauza evlaviei lor si a vestirii de catre ei a adevarului (5:10). De aceea, cel care primeste un prooroc sau un om neprihanit si accepta mesajul lui va dobandi o rasplata deosebita de la Dumnezeu.
(1) Trebuie observat ca omul neprihanit trebuie primit “in numele unui om neprihanit”, adica el este primit fiindca este un om neprihanit. Aceasta inseamna ca daca angajarea ta fata de adevar si neprihanire este atat de ferma incat iti dedici viata sustinerii, conlucrarii cu, si incurajarii slujitorilor lui Dumnezeu, care sunt neprihaniti, atunci rasplata ta va fi la fel ca a proorocului sau a persoanei neprihanite pe care o ajuti.
(2) Dimpotriva, nu trebuie sustinuti, incurajati sau sa se conlucreze cu slujitori si predicatori care nu vestesc adevarul lui Dumnezeu conform revelatiei Noului Testament sau care nu traiesc evalvios, dupa cerintele de neprihanire ale lui Dumnezeu. A sprijini astfel de oameni inseamna a te face partas la osanda lor.

Advertisements
Published in: on January 15, 2012 at 7:06 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/15/matei-1021-42/trackback/

%d bloggers like this: