Matei 10:1-20

10:1 PUTERE SA SCOATA AFARA DUHURILE NECURATE. Isus vrea ca ucenicii Sai sa poarte razboi impotriva puterilor raului, scotand afara duhurile rele si tamaduind pe cei bolnavi. Aceasta demonstratie de autoritate in confruntarea spirituala este considerata o manifestare continua a Imparatiei lui Dumnezeu pe pamant.

10:2-4 Cei doisprezece apostoli au fost, dupa cum urmeaza:
(1) Simon, zis si Petru. Caracter impulsiv, generos. Fire foarte afectiva. Om cu calitati innascute de conducator.
(2) Andrei, fratele lui. A fost prezentat lui Isus de catre Ioan Botezatorul (Ioan 1:36, 40). Apoi Petru l-a adus pe fratele sau la Isus. Din acea clipa si-a facut obiceiul de a duce oameni la Isus.
(3) Iacov, fiul lui Zebedei, care a fost mai tarziu ucis de Irod (Fapte 12:2) – primul dintre ucenici care moare ca martir.
(4) Ioan, fratele lui. Un alt fiu al lui Zebedei, el a fost “ucenicul pe care l-a iubit Isus”. Lui ii datoram Evanghelia a patra, cele trei Epistole care ii poarta numele si cartea Apocalipsa.
(5) Filip. Cetatean al orasului Betsaida, el este cel care l-a adus pe Natanael la Isus. A nu se confunda cu Filip Evanghelistul, din cartea Faptele Apostolilor.
(6) Bartolomeu, despre care se crede ca ar fi una si aceeasi persoana cu Natanael, israelitul in care Isus nu a gasit viclesug (Ioan 1:47).
(7) Toma, numit si Geamanul. Cunoscut indeobste sub denumirea de “Toma necredinciosul”. In realitate, indoielile sale de la inceput au dat nastere acelei marturisiri splendide a lui Hristos (Ioan 20:28).
(8) Matei. Fostul vames, care a redactat evanghelia care ii poarta numele.
(9) Iacov, fiul lui Alfeu. Se cunosc putine date sigure despre el.
(10) Levi, zis si Tadeu. Mai este cunoscut si cu numele de Iuda, fiul lui Iacov (Luca 6:16). Singurele cuvinte care i-au fost consemnate se gasesc la Ioan 14:22.
(11) Simon, Canaanitul, pe care Luca il numeste Zilotul (6:15).
(12) Iuda, Iscarioteanul, cel care L-a vandut pe Domnul.
Ucenicii aveau, probabil, in aceasta perioada intre douazeci si treizeci de ani. Proveniti din diverse paturi sociale, ei nu se deosebeau, probabil, de majoritatea oamenilor din patura medie a societatii respective. Ei straluceau insa prin faptul ca erau apostolii Domnului Isus Hristos.

10:7 PROPOVADUITI… IMPARATIA. Contextul (v.1:8) arata clar ca propovaduirea Imparatiei cerurilor trebuie sa fie insotita de Dumnezeu care Isi afirma puterea impotriva puterilor pacatului, bolii si ale lui Satana. Este scopul lui Hristos ca Imparatia cerurilor sa fie “aproape” si sa aduca mantuire, har si vindecare poporului lui Dumnezeu. Cand “Imparatia cerurilor” nu se manifesta printre cei credinciosi, ei trebuie sa se intoarca de la duhul acestei lumi si de la tot ce nu-i este placut lui Dumnezeu, sa caute “mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui” (6:33) si sa se roage: “vie Imparatia Ta; faca-Se voia Ta” (6:10; cf.Marcu 9:29).

10:19 CE VETI AVEA DE SPUS VA VA FI DAT. Implinirea acestei fagaduinte a lui Hristos poate fi constatata in Fapte 4:8-12,19-20; 21:39-22:21; 23:1,6; 24:10-21; 26:1-29. Dupa Cincizecime, Duhul a fost turnat in toata plinatatea Lui pentru a da putere de marturisire (Fapte 1:8).

Advertisements
Published in: on January 14, 2012 at 7:18 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/14/matei-101-20/trackback/

%d bloggers like this: