Matei 7

7:1 NU JUDECATI. Isus condamna obiceiul de a critica pe altii, in timp ce greselile personale sunt trecute cu vederea. Un credincios trebuie, mai intai, sa se supuna normei lui Dumnezeu, inainte de a incerca sa examineze si sa influenteze conduita altor crestini (v.3-5). A judeca in mod nedrept implica, de asemenea, condamnarea unui pacatos fara dorinta de a-l vedea pe acesta intors la Dumnezeu si caile Lui (Luca 6:36-37).
(1) Hristos nu neaga necesitatea unui anumit grad de discernamant sau a unor judecati de valoare, cu privire la pacatul din altii. In alt loc, ni se porunceste sa identificam pe falsii slujitori din biserica (v.15) si sa evaluam caracterul fiecarui om (v.6; cf. Ioan 7:24; 1 Cor.5:12; 1 Ioan 4:1; vezi Gal.1:9; 1 Tim.4:1).
(2) Acest verset nu trebuie folosit ca scuza pentru lipsa de fermitate in aplicarea disciplinei in biserica.

7:7-8 CERETI … CAUTATI … BATETI. Isus incurajeaza perseverenta in rugaciune. Forma acestor verbe, in limba greaca, sugereaza ideea unei actiuni permanente. Aceasta inseamna ca trebuie, neincetat, sa cerem, sa cautam si sa batem. Cererea presupune constiinta nevoii si credinta ca Dumnezeu aude rugaciunea noastra. Cautarea implica o solicitare sincera impreuna cu ascultarea fata de voia lui Dumnezeu. Baterea presupune insistenta apelului atunci cand Dumnezeu nu raspunde repede. Asigurarea pe care o da Hristos, ca aceia care cer vor primi ceea ce cer, este intemeiata pe: (1) cautarea cu prioritate a Imparatiei lui Dumnezeu (Mat.6:33); (2) recunoasterea bunatatii si iubirii parintesti a lui Dumnezeu (6:8; 7:11; Ioan 15:16; 16:23; 26; Col.1:9-12); (3) faptul de a te ruga potrivit voii Lui (Marcu 11:24; Ioan 21:22; 1 Ioan 5:14); (4) pastrarea partasiei cu Hristos (Ioan 15:7) si (5) ascultarea de Hristos (1 Ioan 3:22).

7:11 TATAL VOSTRU … VA DA LUCRURI BUNE. Hristos fagaduieste ca Tatal care este in ceruri nu-si va dezamagii copiii. El ne iubeste chiar mai mult decat un tata bun de pe pamant si vrea sa-I cerem orice avem nevoie, fagaduindu-ne ca ne va da ceea ce este bun. El doreste sa ofere solutii problemelor noastre si painea pentru nevoia noastra zilnica. Si mai presus de toate, El da Duhul Sfant copiilor Sai, ca Sprijinitor al lor (Luca 11:13; Ioan 14:16-18).

7:14 STRAMTA ESTE POARTA … SI PUTINI. Hristos ne spune sa nu ne asteptam ca majoritatea sa-L urmeze pe calea care duce la viata.
(1) Putini vor intra prin poarta cea smerita a adevaratei pocainte si se vor lepada de ei insisi pentru a-L urma pe Isus, putini se vor stradui sa asculte de poruncile Lui, sa ramana pana la sfarsit in adevarata credinta, puritate si iubire.
(2) In Predica de pe munte, Isus aminteste marile binecuvantari care insotesc ucenicia in Imparatia Sa (5:3-12) dar, totodata, El insista asupra faptului ca ucenicii Lui nu vor scapa de prigoana (5:10-12). Mai mult, contrar spuselor unor evanghelisti, dupa care “a te mantui” este unul dintre cele mai usoare lucruri din lume, Isus ne invata ca a-L urma pe El comporta indatoriri grele privind neprihanirea, acceptarea prigonirii, iubirea vrajmasilor si lepadarea de sine.

7:16 CUNOASTE DUPA ROADELE LOR. Invatatorii mincinosi, care pe dinafara par neprihaniti dar “pe dinauntru sunt niste lupi rapitori” (v.15) pot fi identificati dupa “roadele” lor. “Roada” unui invatator mincinos va fi constituita de aspectele nesanatoase, vadite in vietile adeptilor lui (1 Ioan 4:5-6), dintre care:
(1) Ei vor fi crestini cu numele a caror credinciosie este mai puternica fata de oameni, decat fata de Cuvantul lui Dumnezeu (v.21). Ei se inchina fapturii, mai mult decat lui Dumnezeu (Rom.1:25).
(2) Ei se vor ingriji mai mult de dorintele lor, decat de slava si onoarea lui Dumnezeu. Invatatura lor va avea in centru pe om, nu pe Dumnezeu (v.21-23; 2 Tim.4:3).
(3) Ei vor accepta invataturile si traditiile omenesti chiar si atunci cand acele invataturi contrazic Cuvantul lui Dumnezeu (v.24-27; 1 Ioan 4:6).
(4) Vor cauta si vor fi sensibili la experiente religioase si manifestari supranaturale, considerandu-le autoritate decisiva in confirmarea adevarului (v.22-23), in loc sa se sprijine pe intreg sfatul Cuvantului lui Dumnezeu.
(5) Ei nu vor suporta invatatura sanatoasa, ci isi vor cauta invatatori care ofera mantuirea pe calea cea larga a faradelegii (v.13-14, 23; 2Tim.4:3).

7:21 FACE VOIA TATALUI MEU. Isus a spus apasat ca implinirea voii Tatalui Sau ceresc este conditia intrarii in Imparatia cerurilor (cf. v.22-27; 19:16-26; 25:31-46). Totusi, aceasta nu inseamna ca noi putem castiga sau merita mantuirea prin propriile noastre eforturi sau fapte. Acest lucru este adevarat, din urmatoarele motive:
(1) Iertarea lui Dumnezeu ni se da prin credinta si pocainta, facute posibile prin harul si moartea jertfitoare ale lui Hristos (vezi 26:28; Luca 15:11-32; 18:9-14).
(2) Ascultarea de voia lui Dumnezeu, ceruta de Hristos, este intr-adevar o conditie pentru mantuire, dar Hristos declara, de asemenea, ca este un har apartinand mantuirii din Imparatie. Astfel trebuie sa ne rugam neincetat pentru a-l primi si a-l pune in valoare printr-o credinta sincera si o credinta plina de zel. Observati Rugaciunea Domnului (6:9-13) si numeroasele avertismente adresate credinciosilor de a omori pacatul si a ne arata lui Dumnezeu ca niste jertfe vii (cf. Rom.6:1-23; 8:1-17; 12:1-2; vezi Mat.5:6).
(3) Noi putem implini voia lui Dumnezeu si trai o viata neprihanita, prin puterea acestui dar, adica harul, puterea si viata spirituala a lui Dumnezeu, date noua in mod continuu prin Hristos (Efes.2:5). Scriptura declara ca “prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu… caci noi suntem lucrarea Lui” (Efes.2:8-10).
(4) Astfel, Dumnezeu face totdeauna posibila ascultarea pe care o cere de la noi. Acest lucru apartine lucrarii izbavitoare a lui Dumnezeu. “Caci Dumnezeu este acela care lucreaza in voi si va da… si vointa si infaptuirea” (Filip.2:13). Totusi, darul de har al lui Dumnezeu nu anuleaza raspunderea sau lucrarea omului. Noi trebuie sa raspundem pozitiv darului de ascultare al lui Dumnezeu (Efes.4:22-32; Iuda 20:21,24; Filip.2:12), pentru ca ramanem liberi sa respingem harul lui Dumnezeu, sa refuzam apropierea de Dumnezeu prin Hristos (Evr.7:25) si sa refuzam a ne ruga pentru a accepta viata de ascultare.

7:22 MULTI … VOR ZICE… DOAMNE, DOAMNE. In versetele 22-23 Isus accentueaza ca vor fi “MULTI” in biserica, dintre aceia care vor sluji in Numele Lui si vor crede ca Ii sunt slujitori, insa fara ca El sa-i cunoasca, in realitate (v.23). Pentru a scapa de amagirile zilelor din urma, un conducator al bisericii (sau orice ucenic) trebuie sa se incredinteze in intregime adevarului si neprihanirii descoperite in Cuvantul lui Dumnezeu (Apoc.22:19) si sa nu socoteasca succesul in slujire drept norma dupa care sa se aprecieze raportul lui cu Hristos.

7:23 NICIODATA NU V-AM CUNOSCUT. Aceste cuvinte ale lui Hristos arata clar ca un propovaduitor poate vesti Evanghelia in Numele lui Hristos, poate scoate demoni si poate savarsi minuni in timp ce el insusi nu are o adevarata credinta, mantuitoare, in Hristos.
(1) Scriptura ne invata ca predicarea infocata a Evangheliei, un aparent zel pentru neprihanire si savarsirea de miracole pot avea loc in aceasta vreme sub influenta si cu puterea lui Satana. Pavel ne avertizeaza ca “chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. Nu este mare lucru dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii” (2Cor.11:4-15; Mat.24:24). Pavel spune limpede ca o ungere aparenta plina de putere poate fi facuta “prin puterea Satanei” (2Tes.2:9-10; Apoc.13:3,12).
(2) De multe ori, Dumnezeu face ineficienta lucrarea lui Satana in invatatorii mincinosi, pentru a aduce mantuire sau vindecare celor care raspund sincer Cuvantului lui Dumnezeu (Filip.1:15-18). Dorinta lui Dumnezeu este ca cei care vestesc Evanghelia sa fie neprihaniti (1Tim.3:1-7); totusi, cand o persoana rea sau imorala vesteste Cuvantul Sau, Dumnezeu poate lucra in inimile celor care primesc Cuvantul Lui, incredintandu-se lui Hristos. Dumnezeu nu sprijina nici un predicator care nu este neprihanit, dar El va sprijini adevarul biblic si pe cei care il accepta, in credinta.

Advertisements
Published in: on January 9, 2012 at 7:24 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/09/matei-7/trackback/

%d bloggers like this: