Matei 6:19-34

6:21 UNDE ESTE COMOARA VOASTRA, ACOLO VA FI SI INIMA VOASTRA. Acest mod radical de a trata chestiuni de ordin financiar se bazeaza pe un principiu fundamental, care sustine intreaga conceptie enuntata de Domnul: “Unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra”. Daca banii tai se afla depusi intr-un sertar, la banca, in acest caz, acolo iti vor fi inima, si dorinta ta. Dar daca comorile tale vor fi in cer, atunci intr-acolo vor gravita si interesele tale. Aceasta invatatura ne obliga sa decidem daca acceptam sensul cuvintelor rostite de Isus.

6:24 MAMONA. “Mamona” inseamna bani sau averi. Isus afirma clar ca nu poti sluji in acelasi timp lui Dumnezeu si banilor. (1) A sluji banilor inseamna a pune pret atat de mare pe ei incat: (a) ne punem increderea si credinta in ei, (b) ii privim ca pe ultima noastra scapare si fericire, (c) asteptam sa ne asigure viitorul, si (d) ii dorim mai mult decat dorim neprihanirea lui Dumnezeu si Imparatia Lui. (2) Strangerea de bogatii ajunge, in scurt timp, sa stapaneasca mintea si viata cuiva in asa masura incat slava lui Dumnezeu nu va mai fi pe primul loc (Luca 16:13).

6:25 NU VA INGRIJORATI. Isus nu spune ca este rau sa te aprovizionezi pentru nevoi fizice viitoare (2 Cor.12:14; 1 Tim.5:8). Trebuie sa subliniem insa ca acest text nu trebuie sa ne conduca la concluzia ca nu ar mai fi necesar sa muncim, pentru a ne asigura cele necesare traiului. Pavel ne aminteste ca daca nu munceste cineva, nici sa nu manance (2 Tes.3:10). Ceea ce interzice El este grija, nelinistea care tradeaza o lipsa de credinta in purtarea de grija si iubirea parinteasca a lui Dumnezeu (Ezec.34:12; 1 Petru 5:7).

6:30 DACA ASTFEL IMBRACA DUMNEZEU. Aceste cuvinte contin fagaduinta lui Dumnezeu pentru toti copiii Sai, in aceasta vreme de necaz si nesiguranta. Dumnezeu a fagaduit sa Se ingrijeasca de hrana noastra, de imbracamintea noastra, de nevoile noastre. Nu avem de ce sa ne ingrijoram; daca noi cautam sa-L lasam pe Dumnezeu sa domneasca in viata noastra (v.33), putem fi siguri ca El Isi va asuma pe deplin raspunderea pentru viata intru totul incredintata Lui (Filip.4:6; 1 Petru 5:7).

6:33 CAUTATI… IMPARATIA… NEPRIHANIREA. Celor care urmeaza pe Hristos li se cere sa caute mai presus de orice Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui. Cuvantul “cautati” presupune faptul de a fi permanent absorbit intr-o cautare a ceva, sau a face un efort sustinut si cu sarguinta pentru a dobandi ceva (cf. 13:45). Hristos Se refera la doua obiecte ale cautarii: 1) “Imparatia lui Dumnezeu – trebuie sa cautam in mod serios ca domnia si puterea lui Dumnezeu sa se vadeasca in vietile si adunarile noastre. Trebuie sa ne rugam ca Imparatia lui Dumnezeu sa vina in puterea Duhului Sfant, pentru a salva pe pacatosi, pentru a nimici lucrarile diavolului, pentru a vindeca pe cei bolnavi si pentru a mari Numele Domnului Isus Hristos. (2) “Neprihanirea Lui” – prin Duhul Sfant trebuie sa cautam sa ascultam de poruncile lui Hristos, sa avem neprihanirea Lui, sa nu ne amestecam cu lumea si sa manifestam dragostea Lui fata de oricine (cf. Filip 2:12-13).

Published in: on January 8, 2012 at 7:05 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/08/matei-619-34/trackback/

%d bloggers like this: