Matei 2

2:1 MAGII. Acestia erau, se pare, membrii ai unei categorii de invatati cu functii religioase din teritoriul numit astazi Iran. Ei erau cunoscatori ai astrologiei, medicinei si ai stiintelor naturii. Vizita lor a survenit in perioada in care Isus avea varsta cuprinsa intre 40 de zile (v.22) si 2 ani (v.16). Insemnatatea acestei istorisiri este aceea ca: (1) Isus este vrednic de cinste imparateasca din partea intregii omeniri. (2) Neamurile, ca si Iudeii, sunt incluse in planul de mantuire al lui Dumnezeu (cf. 8:11; 28:19; Rom. 10:12).

2:4 PREOTII CEI MAI DE SEAMA SI … CARTURARII. Preotii cei mai de seama se aflau in slujba Templului, fiind raspunzatori de cult; carturarii se indeletniceau, in perioada Vechiului Testament, cu copierea Scripturilor. Cu timpul ei au devenit invatatori ai Legii (22:35). Impreuna cu preotii cei mai de seama, carturarii alcatuiau Sinedriul, sau Senatul iudeu si Curtea Suprema. In componenta Sinedriului intrau circa saptezeci-saptezeci si unu de barbati, care se ocupau de problemele civile si religioase ale Iudeilor si carora li se acordase o putere considerabila, in timpul ocupatiei romane.

2:11 DARURI: AUR, TAMAIE SI SMIRNA. Darurile aduse de magi spun multe. Aurul este simbolul dumnezeirii si al gloriei si aici se refera la perfectiunea stralucita a Persoanei Sale divine. Tamaia este o aroma sau un parfum si sugereaza mireasma vietii Sale de desavarsire, total lipsita de pacat. Smirna este o planta amara, care anticipeaza suferintele pe care avea sa le indure El, purtand pacatele lumii. Aducerea acestor daruri de catre niste ne-evrei aminteste de limbajul de la Isaia 60:6. Isaia prezisese ca Neamurile aveau sa vina la Mesia cu daruri, dar nu a pomenit decat de aur si tamaie: “vor veni toiti din Seba, aducand aur si tamaie, si vor vesti laudele Domnului.” De ce a fost omisa smirna in acest pasaj? Pentru ca Isaia s-a referit aici la a doua venire a lui Hristos – cea insotita de putere si slava. Or, atunci nu va mai fi smirna deoarece El nu va mai suferi. In schimb, la Matei este inclusa si smirna deoarece se are in vedere prima Sa venire. La Matei avem in fata suferintele lui Hristos, iar in textul de la Isaia gloriile care vor urma.

2:13 FUGA IN EGIPT. Incercarea lui Irod de a-L omori pe Isus, cat si modul in care Dumnezeu a ocrotit Copilul, descopera mai multe adevaruri despre felul in care Dumnezeu isi conduce si ocroteste poporul Sau.
(1) Dumnezeu nu i-a protejat pe Iosif, Maria si pe Copilul lor, fara conlucrarea lor (v.13, 19-20,22). Ocrotirea cerea supunere fata de calauzirea dumnezeiasca, implicand, in cazul de fata, parasirea tarii (v.14).
(2) Dumnezeu poate permite unor lucruri greu de inteles sa apara in vietile noastre, pentru a-Si implini voia Sa. Hristos Si-a inceput viata ca refugiat si strain, intr-o alta tara (v.14-15). Pentru intelegerea noastra limitata, ar fi fost mai usor ca Dumnezeu sa-l fi indepartat imediat pe Irod, evitandu-se astfel fuga in Egipt, cu toate greutatile pe care aceasta le-a presupus.
(3) Chiar dupa ce o anumita incercare este depasita, pot fi alte probleme de infruntat (v.19-23). Ocrotirea lui Dumnezeu si grija Sa providentiala vor fi intodeauna necesare, fiindeca vrajmasul celor credinciosi nu-si inceteaza o clipa atacurile impotriva lor (Efes 6:10-18; 1 Petru 5:8).

2:16 …SA OMOARE PE TOTI PRUNCII. Betleemul si imprejurimile lui nu erau prea intinse. Se pare ca in aceasta zona locuiau intre o mie si doua mii de oameni. In acest caz, numarul copiilor (de parte barbateasca) ucisi a fost, probabil, in jur de douazeci.

2:22 INSTIINTAT DE DUMNEZEU. Din cele doua instiintari de la Dumnezeu (v.12,22), intelegem ca El vegheaza asupra celor pe care ii iubeste si ca El stie cel mai bine cum sa zadarniceasca planurile celor rai si cum sa-i scape pe credinciosii Sai din mainile celor ce vor sa-i vatame.

Published in: on January 2, 2012 at 7:15 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://minunatabiblie.wordpress.com/2012/01/02/matei-2/trackback/

%d bloggers like this: